Ловим енергията на морските вълни съвместно с Виетнам

waveДелегация от Виетнамския институт за корабостроителна наука и технологии ще посети Центъра по хидро и аеродинамика (ЦХА) към Института по металознание, съоръжения и технологии при БАН (бивш Институт по корабна хидродинамика).

Двата центъра ще си сътрудничат в няколко основни направления. На първо място учените от ЦХА ще разработват със своите колеги от Виетнам хидродинамични устройства за използване на енергията на вятъра и морските вълни, както и разработка на технологии за извличане на минерални ресурси от дъното на морето.

Българския и виетнамския центрове ще изпълняват и конкретни договори по съгласувани теми или поръчки на корабостроителната промишленост за моделни изпитания на новопроектирани кораби и средства за усвояване на океана.

Ще бъде извършвано и обучение на специалисти за работа в хидродинамични лаборатории.

Посещението на делегацията бе договорено в рамките на визитата на президента Росен Плевнелиев във Виетнам през февруари. Делегацията пребивава в изпълнение на рамково споразумение за преки научно-технически контакти и сътрудничество между ЦХА и Института за корабостроителна наука и  технология, Виетнам.

*Снимката е илюстративна.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие