НАТО сменя акцента на военноморското присъствие в Черно море

080713-N-6822T-055Два разузнавателни военни кораба – италианският „Елетра“ и френският „Дюпюи дьо Лом“, ще влязат в Черно море съответно на 15 и 16 юни. Те ще сменят там американския ракетен крайцер „Вела Гълф“ и френската фрегата „Сюркуф“, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки източник в щаба на руския Черноморски флот.

По данни на същия източник американският крайцер „Вела гълф“ трябва да се върне в Средиземно море още утре, а „Сюркуф“ ще напусне Черно море на 17 юни. „По този начин НАТО прехвърля акцента върху разузнавателните действия: вместо два бойни кораба в Черно море ще останат два „разузнавача“, отбеляза представителят на щаба на Черноморския флот, пише БТА.

Той не изключи, че „Елетра“ и „Дюпюи дьо Лом“ могат да изпълняват задачи на своите военноморски щабове в северната част на Черно море, в непосредствена близост до Крим. „Това не предизвиква у нас никакви опасения. Такива действия на натовските кораби ще позволят на Черноморския флот за пореден път да отработи разнообразни системи за обективен контрол на надводната обстановка и не само това“, добави източникът.

„Дюпюи дьо Лом“ е способен да прехваща сигнали от всякакъв вид, в това число спътникови, а също съобщения на електронната поща и телефонни разговори. „Елетра“ пък е оборудван с 27 системи за радиоелектронно и акустично разузнаване и носи на борда си безпилотен летателен апарат.

ИТАР-ТАСС припомня, че съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да се намират в Черно море повече от 21 дни.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент