Борисов дава черноморския нефт и газ на американски компании, ако се върне на власт

ocean-endeavor-black-sea-1Когато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес. Това е заявил председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на кръгла маса на тема „Енергийната сигурност“, проведена в Търговската камара на САЩ във Вашингтон, предаде dnes.bg.

Пред американския бизнес Борисов, цитиран в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ , е обяснил, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух“ в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

„За съжаление, след като дойдоха на власт, от една страна българските комунисти замразиха всички тези възможности за инвестиции и от друга – лишиха държавата ни и Европейския съюз от възможността да добиваме евтини суровини и бяхме принудени да продължим да купуваме скъпия руски газ. Но когато Европейската комисия осъзна какво правят комунистите, спря европейските фондове за България и днес нашето правителство се срина окончателно. И когато ГЕРБ се върне на власт, ние веднага ще обяви прозрачни конкурси за тези находища и ви приканвам да участвате в тях“, е казал още Борисов, цитиран в съобщението.

Председателят на ГЕРБ информира американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси в България могат да бъдат изградени и парогазови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна
Европа, се допълва в съобщението.

Вижте още: 
Дълбоководен нефтен разлив – краят на живота в Черно море

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент