Нови рекорди на руския пътешественик Фьдор Конюхов

fiodor-koniukovИзвестният руски пътешественик Фьдор Конюхов се завърна в Москва. Той прекоси самостоятелно на гребла Тихия океан със своята лодка „Тургояк“. В родината Конюхов донесе два рекорда наведнъж.

Преди него никой не бе прекосявал Тихия океан с гребане без спиране от единия континент до другия. Никой в света не го е правил за толкова кратко време. От бреговете на Чили до Австралия той стигна само за 160 дни, вместо предвидените 200.

Конюхов отслабна, отвикна от комуникацията за петте месеца самостоятелно плаване, но не изглежда уморен. Точно обратното, той е бодър, енергичен, с удоволствие споделя впечатления за пътешествието. А той има какво да разкаже – изминал е 9000 морски мили, преживял е урагани, силна жега, рифове и атоли на отминати по пътя острови, срещи с акули. Налагаше се да гребе по 15-18 часа на ден, да спи – максимум 2-3 часа на денонощие. Макар че вече има опит при самостоятелно прекосяване на Атлантика,  Тихият океан излезе по-тежък, каза в интервю за „Гласът на Русия“ Фьодор Конюхов.

„Атлантическият океан е 3000 мили, а Тихият е 9000. Три пъти повече. През Атлантика плавах в течение на 46 дни, а през Тихия – 160. В Атлантическия океан през цялото време плавах по течението, а този път на старта и на финиша се наложи да греба срещу течението. Това е доста сложно. В Тихия океан има много острови, когато минавах Полинезия – рифове, корали също ми създаваха сложности“, обяснява той.

Всеки ден, според него, му се е налагало да прави по 24.000 загребвания. За храна – две минути, за всекидневната молитва – пет минути. Към Бога Фьодор Конюхов се обръща всеки ден и е сигурен, че само с божия помощ е покорил океана. Впрочем, успехът зависи от много фактори.

„Преди всичко, разбира се, вярата в Бога. Но трябва и майсторство, готовност духовна, физическа и материална. Построиха ми хубава лодка, имах достатъчно храна, вода, електрониката ми беше на ниво. Ако и да имаше гръмотевици, те винаги ме заобикаляха. Но това не зависеше от мен“, разказва още пътешественикът.

Самият 62-годишен руснак вярва, че господ му е дал сили. В течение на много години той е извършил 6 околосветски пътешествия, 17 пъти е прекосявал Атлантика, от тях – един път на лодка с гребла. Фьодор Конюхов първи от руснаците покори всичките седем най-високи върхове на света, а също Северния и Южния полюс. А сега вече и най-дългият поход на гребла. Едва стъпил на земята, Фьодор Конюхов отново мечтае за пътешествия и разказа за „Гласът на Русия“ за близките си планове: да обиколи Земята с въздушен балон без спирка, а също заедно с известния руски полярник Артур Чилингаров да се потопи в Марианската падина.

Maritime.bg – Любопитно
Последни новини

Последни новини

Кап. I ранг Ваньо Мусински е назначен за заместник-началник на Щаба по операциите на Военноморските сили

На 30 ноември 2021 г., в Щаба на Военноморските сили бяха обявени заповеди на министъра на отбраната и командира на Военноморските сили за назначаване на длъжности и повишаване

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент