Китай пое нов курс за „бетониране“ на позициите си в Южнокитайско море

iujnokitaisko-moreПясъкът, циментът, дървото и стоманата са последните оръжия от китайския териториален арсенал в подкрепа на усилията на Пекин да премоделира Южнокитайско море, пише Bloomberg, предаде investor.bg.

Китайски кораби пренасят редовно строителни материали до място, което се намира в близост до островите Спратли. Строителството насред морето много напомня изграждането на изкуствените острови край Дубай.

Изкуствените острови в района могат да помогнат на Китай да „бетонира“ претенциите си и да развие бази за контрол на водите, през които преминават едни от най-натоварените морски пътища в света, отбелязва агенцията.

„Целта е Китай да контролира изцяло прилежащите води в Западния Тих океан“, коментира Ричарт Хейдариан, преподавател по политически науки в Ateneo de Manila University. „Въпросът е в това как ще бъде постигната тази цел. Китай вероятно трябва да обмисли повече принудителни мерки, като се има предвид, че страните в региона засега устояват на претенциите на Пекин“, допълва той.

Островите Спратли са един от архипелазите в Южнокитайско море, за които водят спорове Китай, Филипините, Тайван, Бруней, Малайзия и Виетнам. През 1988 г. китайски военен кораб нападна и уби в района 64 виетнамски граничари.

Островите и рифовете обхващат около 5 квадратни километра земя, разположена върху площ приблизително с размерите на Ирак. Това е търговска зона за риболов на риба тон, скумрия, калмари, октопод и костенурки, за която се предполага също, че има големи петролни и газови находища. Според оценки на Американската администрация за енергийна информация запасите от петрол в района възлизат на около 11 млрд. барела, а от газ – на над 4 трлн. куб. м.

В началото на юни говорител на китайското външно министерство обяви, че Китай счита островите Спратли, които Пекин нарича Нанша, за част от територията си. „Всичко, което Китай извършва на всеки от островите и атолите, е в рамките на суверенните права, а Филипините нямат нищо общо“, посочва говорителят Хун Леи.

През последните години Китай засили  военновъздушното и военноморското си присъствие в района на спорните острови.

Вижте как преди седмица китайски кораб удари и потопи съд от риболовния флот на Виетнам:

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред