Аварира голяма нефтена платформа в Мексиканския залив

deepwater-nautilusЗа пореден сериозен инцидент на американска нефтена платформа, съобщиха от Бюрото за безопасност на околната среда на САЩ (BSEE).

Аварията е станала на борда на платформата DEEPWATER NAUTILUS. Системата от макари и ролки, която поддържа въртенето на сондажната тръба е аварирала и паднала, уточняват от BSEE. Целият блок, тежащ около 80 тона, е паднал на палубата от най-високата част на съоръжението.

Според бюрото инцидентът е станал когато платформата не е сондирала. Извършеният оглед установява, че кладенецът не е засегнат и няма замърсяване.

DEEPWATER NAUTILUS е собственост на корпорацията Transocean. Платформата е построена през 2000 г., а в момента се оперира от Shell Offsore Inc.

При инцидента, който става на около 100 nm от Луизиана във водите на Мексиканския залив, не са пострадали работници на полупотопяемата ултрадълбоководна сондажна платформа.

Съоръжението е подобно на взривилата се през 2010 г. DEEPWATER HORIZON. При инцидента тогава загинаха 11 души и бе допуснат разлив, който стана най-големият в историята на щатите.

Предстои по обстоен оглед на авариралата преди два дни платформа. Разследването на BSEE продължава. Все още не е известно кога ще бъдат възстановени операциите на борда.

Maritime.bg – Инциденти

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални