Аварира голяма нефтена платформа в Мексиканския залив

deepwater-nautilusЗа пореден сериозен инцидент на американска нефтена платформа, съобщиха от Бюрото за безопасност на околната среда на САЩ (BSEE).

Аварията е станала на борда на платформата DEEPWATER NAUTILUS. Системата от макари и ролки, която поддържа въртенето на сондажната тръба е аварирала и паднала, уточняват от BSEE. Целият блок, тежащ около 80 тона, е паднал на палубата от най-високата част на съоръжението.

Според бюрото инцидентът е станал когато платформата не е сондирала. Извършеният оглед установява, че кладенецът не е засегнат и няма замърсяване.

DEEPWATER NAUTILUS е собственост на корпорацията Transocean. Платформата е построена през 2000 г., а в момента се оперира от Shell Offsore Inc.

При инцидента, който става на около 100 nm от Луизиана във водите на Мексиканския залив, не са пострадали работници на полупотопяемата ултрадълбоководна сондажна платформа.

Съоръжението е подобно на взривилата се през 2010 г. DEEPWATER HORIZON. При инцидента тогава загинаха 11 души и бе допуснат разлив, който стана най-големият в историята на щатите.

Предстои по обстоен оглед на авариралата преди два дни платформа. Разследването на BSEE продължава. Все още не е известно кога ще бъдат възстановени операциите на борда.

Maritime.bg – Инциденти

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини