Доставят тръбите за „Южен поток“ на пристанище Бургас

iujen-potokДокато политиците се надприказват спряна ли е работата по газопровода „Южен поток“, тръбите за строежа пристигат на пристанище „Бургас-запад“. Без много шум доставките са започнали още на 31 май и не са прекратени.

Втората пратка пристигна преди дни, предаде „Преса“. На специално подготвените складови площадки вече са складирани първите 4400 тона тръби от висококачествена стомана. Общата им дължина е повече от 5,5 км. Те са руски, идват от Ростов на Дон. Втората пратка е от 2000 броя, или 19 хил. тона, също от Русия.

Всяка тръба тежи около 9,5 тона. Дълга е 12 метра, а диаметърът й е 81 см. Дебелината е почти 3,9 мм, за да може да издържи огромното налягане на 2 км воден стълб след полагането на газопровода на дъното на Черно море.

Тръбите са за морската част на съоръжението от района на руския град Анапа до Варна. Те са собственост на международната компания „Южен поток Транспорт“, регистрирана в Амстердам. Акционери в нея са „Газпром“ (50%), италианската „Ени“ (20%), германската „Винтерсхал“ (15%) и „Електрисите дьо Франс“ (15%).

„Русия не е получавала писмени уведомления от България за замразяването на „Южен поток“ нито на междуправителствено, нито на корпоративно равнище“, заяви в четвъртък президентът на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той допълни, че компанията предвижда мерки за защита на европейските потребители при евентуално спиране на доставките през Украйна. Ще бъдат увеличени например количествата газ по „Северен поток“ от Русия до Германия.

„Преговорите между Европейската комисия и Русия относно „Южен поток“ са прекратени“, обяви вчера еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Като причина той посочи че руснаците са се обърнали по случая към Световната търговска организация (СТО). „Те поставят под въпрос съответствието на европейското законодателство с правилата на СТО“, обясни Йотингер.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин