Именуваха нов кораб в МТГ “Делфин”

На вълнуваща церемония, която събра представители на институциите и бизнеса на три държави – България, Холандия и ЮАР – най-новият кораб, построен от варненския завод „МТГ Делфин“, получи името си. Новият специализиран съд, който ще се използва за поддръжката на плавателни канали и акватории в Южна Африка, ще се нарича „Италени“. Името идва от мястото, на което зулусите побеждават бурите, белите заселници в този край на света, през 1838 г.

На церемонията, с която завършеният кораб беше предаден на поръчителите му, присъстваха посланикът на ЮАР у нас г-жа Ванеса Ивон Калверт, областният управител Иван Великов, кметът на Варна Иван Портних. Тук бяха също и вицеадмирал Румен Николов, който в края на месеца официално поема поста началник на отбраната на страната ни, и началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ проф. д-р Боян Медникаров.

Изпълнителният директор на „МТГ Делфин“ Светлин Стоянов подчерта, че моментът, в който корабостроителят завод предава новия плавателен съд на собственика му, винаги е специален и изпълнен с надежди, че плодът на труда му попада в добри и грижливи ръце. Това не е първият, нито ще е последният кораб, който варненският завод строи по поръчка на холандската компания „IHC Global Production”. Представителят на фирмата потвърди това, като допълни, че след малко повече от месец ще бъде поставен килът на нов плавателен съд. Според холандския представител г-н Тъмърс обаче даването на име на новия кораб е исторически момент както за отношенията между компанията и страната му с Южна Африка, така и за съвместната работа на „IHC Global Production” и „МТГ Делфин“.

Кръстница на кораба стана представителката на държавното предприятие, поддържащо пристанищната инфраструктура на ЮАР Нкомиса Нкануну. Именно тя разясни историята на името на построения във Варна кораб. С възглас „Да живее Южна Африка!“ чаровната африканка разби традиционната бутилка шампанско. След това под звуците на химна на ЮАР от борда на „Италени“ към небето полетяха разноцветни балони, представящи багрите на националния флаг на страната.

Новият кораб на „МТГ Делфин“ е саморазтоварваща драга с дължина 66 м, широчина 17 м и газене 4,5 м. Неговият капацитет е 750 куб. м, а дълбочината на драгиране – 25 м. Очаква се „Италени“ да достигне новите пристанища на Южна Африка през август.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

В Морско училище представиха нова специалност – „Национална и регионална морска сигурност“

Новата специалност във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – „Национална и регионална морска сигурност“, бе представена официално пред военнослужещи, цивилни и курсанти и студенти.

Виждали ли сте потъналите кораби във Варненското езеро? Община Варна сега разбра за тях, плаща 30 хил. лева за огледи

Община Варна се готви да плати малко над 29 хил. лева на частни фирми, които сами предлагат обследване на потънали кораби във водите на Варненското езеро, макар пълна информация

Модерна рибовъдна ферма създадоха по Програмата за морско дело и рибарство в язовир „Клокотница“

От традиционно рибно стопанство, каквото представляват всички зарибени вътрешни водоеми, наемателят на язовир „Клокотница“, „Водно строителство - Хасково“ АД, успява да създаде и

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент