25 години Научноизследователска миниподводница на БАН „РС-8-В“

НИК "Академик"
НИК „Академик“

Институтът по океанология разполага с единствената в Черно море изследователска миниподводница. Това каза пред „Фокус” директорът на Института по океанология към БАН, Варна, ст. н. с. II ст. д-р инж. Атанас Палазов.

Миниподводницата ще бъде представена на изложба „25 години Научноизследователска миниподводница на БАН „РС-8-В”. Тя ще бъде открита днес в БАН.

Изследователската миниподводница е от 25 години в Института по океанология и е в добро техническо състояние. На изложбата ще бъде представен малък макет, който показва миниподводницата и кораба-носител „Академик”.

Ще присъства командирът на подводницата. Той се е обучавал работи с нея и е присъствал на всяка една експедиция. Миниподводницата е в отлично техническо състояние и се поддържа съгласно регистровите изисквания, подменят се частите, които трябва. „Тя е нещо като самолет, има си ресурси, с времето се подменят някои части, правят се изпитания. Подводницата е в способно състояние. Можем да я използваме до 250 метра дълбочина”, каза инж. Атанас Палазов.

Миниподводницата има огромен илюминатор в предната си част с около 1 метър диаметър, който има сферична форма, изработен е от пластмаса акрил с дебелина около 7-8 сантиметра. Наблюдателите имат много добра видимост през него, като има и видеокамера, с която да се заснемат различните обекти и механична ръка.

С нейната помощ може да се взимат проби от дъното, от потънали обекти, също така може да взема ненарушени проби от грунда, което е изключително важно за изследванията. Екипажът се състои от трима души: командир, борд-инженер и наблюдател, като наблюдателят обикновено е учен.

Подводницата има около 8 часа работна автономност, а в авариен режим може да се намира под водата 48 часа, ако това е необходимо, в случай на някаква авария преминава в авариен режим, има и аварийно захранване, има аварийни запаси от кислород, абсорбатори за въглеродния двуокис. Това време е напълно достатъчно, за да могат да се предприемат действия за спасявания, ако се налага. С подводницата са открити много неща от стари немски мини от времето на Втора световна война до потънали кораби от 5 век преди новата ера.

„Ние работим в българските води, в изключително икономическата зона на България”, каза инж. Атанас Палазов. Миниповодницата през 1991 г. е участвала в международен проект в Куба. Тя е била посетена и от сегашния президент Раул Кастро.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на