България отбелязва Международния ден на моряка

image

Днес светът отбелязва Международния ден на моряка. Празникът е официално обявен от Организацията на обединените нации (ООН) и има за цел да подчертае важността на моряшката професия в световен мащаб и жертвите, които трудещите се на море правят за да просперира световната търговия.

Тази година празникът преминава под мотото “Лицата на морето”.  Тазгодишната кампания цели да даде на обществеността ясна представа за важността на моряшката професия. За да отбележи това, Международната морска организация призова, чрез медийна и социална кампания, всички по веригата на търговията в световен мащаб, дори извън морския сектор, да покажат кои са продуктите транспортирани по море, които използваме в ежедневието си.

В света работят над 1,5 млн. моряци, които осигуряват стоките за бита на човечеството.

Международният ден на моряка, ще бъде отбелязан за втори път във Варна. Вчера в морската столица бе проведен Национален форум за морска култура, предаде Морето.нет.

Във Варна празникът ще започне с провеждане на Форум „Социалнопсихологически и правни аспекти на моряшката професия” от 09:00 часа в Община Варна, Зала „Пленарна”, а от 17:00 часа на Морска гара – Варна е морското кръщение на ветрохода „Калиакра”.

В 20 часа ще се проведе концерт на сцена „Амфитеатър“ под Пантеона – Варна. В празничния концерт ще участват духовия оркестър на ВМС и група 5-те сезона с ръководител Стефан Диомов. Ще бъдат връчени наградите от Националния конкурс за литература и изобразително изкуство, посветен на морето и моряците, под наслов „Диря в морето”. В конкурса участват лица, професионално свързани с морето, без възрастови ограничения. Жури в състав: Атанас Стойчев – Председател, Драга Дюлгерова и Емануела Цонева са отличили 16 участници в конкурса, които ще получат дипломи и парични награди.

Входът за заключителния концерт е свободен.

„СОЦИАЛНОПСИХОЛОГИЧЕСКИ И ПРАВНИ АСПЕКТИ НА МОРЯШКАТА ПРОФЕСИЯ”

25 юни 2014г.,
гр. Варна, зала Пленарна на Община Варна

0830 – 0900ч. – Регистрация на участниците
0900 – 0910ч. – Откриване на форума
0910 – 0930ч. – „Ролята на моряшката професия и делът на България в световните морски трудови ресурси” – кдп В.Енчев – Директор на дирекция „Морска администрация – Варна”
0930 – 0950ч. – „Състояние и перспективи пред морското образование” – к1р доц. д-р К.Калинов – Зам.началник на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”
0950 – 1010ч. – „Професионален стрес при моряци от търговския флот“ – проф. д-р В. Стоянов – Зам.ректор на ВСУ „Черноризец Храбър“
1010 – 1030ч. – „Дефицити на социална подкрепа за близките на лица, упражняващи рискови професии” – доц.Я.Бакалов – „Технически университет – Варна”
1030 –1050ч. – Кафе пауза
1050 – 1110ч. –  „Оценка на ефекта от влизане в сила на МТК 2006 за подобряване условията за труд и живота на борда на кораба” – гл.инсп.А.Александров, ст.инсп.Н.Йорданов – Дирекция „Морска администрация – Варна”
1110 – 1130ч. – „Морските лица и държавното обществено осигуряване. Критичен анализ на правната уредба“ – доц. д-р Ст. Коев – ВСУ „Черноризец Храбър“
1130 –1150ч. – „Консулска защита за екипажа на морски търговски кораб” – доц. д-р Е. Калинова – ВСУ „Черноризец Храбър“
1150 – 1210ч. – „Участие на ВМС  в поддържането на морската сигурност и безопасност в националните морски пространства” – д-р на науките К.Колев – ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”
1210 – 1220ч. – Закриване на форума

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент