С изложба и с много дарения Военноморският музей посреща Международния ден на моряка

IMG_0770Картина, изобразяваща пътническия кораб Варна и умален модел на рулево устройство получи Военноморския музей във Варна по повод Международния ден на моряка, който се отбелязва на 25-ти юни.

Те бяха дарени от моряците Димчо Пишманов от Бургас и Михаил Аврамов от Варна. Освен, че следват общ професионален път, посветен на морето те посвещават минутите свободно време на своето хоби и на творческите си заложби. Двамата автори събраха своите творби в изложбата „Кораби в длани”, която бе открита по-рано днес в залата за временни експозиции на музея.

Уникални модели на котви, камбани и корабни механизми от бронз, месинг и дърво представи Михаил Аврамов. За тях той използва „отпадъчни материали“ – бракувани корабни резервни части. Сред последните произведения на автора е торпедоносецът „Дръзки”, изработен от бронз.

Над 60 картини маслена живопис, включени в изложбата, представят голяма част от българските търговски кораби през XX в., сред които са танкерите „Янтра” и „Арда”, моторният кораб „Странджа”, пътническият „Варна”. Това е само една част от огромната колекция произведения на бургаския художник Димчо Пишманов, които публиката в морската ни столица вижда за първи път.

Още две дарения постъпиха в музея днес – паметен медал от откриването на фериботната връзка Варна –Иличовск, който подари Димчо Пишманов и картината „Разгромът на Хамидие” на художника Васил Петров, дарена от к.д.п. Андриян Евтимов – собственик и управител на “Старгейт Маритайм” ЕООД.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент