Преподаватели от Морската гимназия сами изчистиха училището, след потопа в Аспарухово

20140623_093452Преподаватели от Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ сами изчистиха училището, след наводнението, което буквално потопи под вода квартал „Аспарухово“.

„На фона на това, което видяхме, взехме решение да не искаме помощ за почистване на гимназията. Вместо това, със собствени сили нашите преподаватели се включиха в чистенето“, заяви пред Maritime.bg директорът на ВМГ инж. Пепа Василева. По думите й сградата на учебното заведение е понесла изключително много щети.

„Мазите на сградата се наводниха. Водата достигна на 20 см. от електрическите табла“, пресъздаде шокиращата гледка инж. Василева.

„Не беше прилично да искаме помощ при вида на квартала, при вида на къщите, домовете, автомобилите и информацията за жертвите“, подчерта инж. Василева.

Вместо това десетки преподаватели успяват да се справят с обстановката в двора на гимназията. Междувременно от училището съобщиха, че вече е извършен преглед на щетите от страна на експерти на Община Варна.

„На много места ще ни бъде нужен нов паркет и настилки, изпочупени са тротоарни плочки, ще трябва да се подравняват и изкопи. На места няма и мазилки“, разказа инж. Василева. По думите й най-тежко е положението в учебната работилница. Директорът вече е издал заповед там да не се водят часове. „Ще търсим други варианти за практическата подготовка на специалностите, които използват работилницата. До завършване на ремонта й няма да пускаме вътре деца“, категорична бе инж. Василева.

Maritime.bg припомня, че около сто курсанти, старшини, матроси и офицери от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, както и цялото командване на училището бяха в неделния ден от сутринта до късен следобед във варненския квартал „Аспарухово”.

Те участваха и подкрепиха жителите на квартала за възстановяването му след природното бедствие на 19 юни с човешки жертви и сериозни материални щети. С координираното действие от страна на местната общинска администрация и ръководството на Морско училище бяха почистени улици, тротоари, къщи и сгради в пострадалите райони.

През следващите дни инициативата на училището ще продължи, като ще участват още групи курсанти, студенти и администрация.

Maritime.bg – България / Морско образование
Последни новини

Последни новини

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент