Изложбa в БАН представя Научноизследователски кораб „Академик”

kor1530Изложба, посветена на 30-годишнината на Научноизследователския кораб „Академик”, е подредена във фоайето на Българска академия на науките. Официалното откриване се състоя вчера, 26 юни 2014 г.

Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров и директорът на Института по океанология-БАН проф. Атанас Палазов откриха изложбата. По този повод е издадена специална марка в 120 екземпляра, съобщи проф. Палазов.

Изложбата представя историята и възможностите на кораба, неговото научно оборудване и задачите, които изпълнява. Богат снимков материал илюстрира провеждането на морските научни изследвания. Посетителите могат да разгледат и прецизно изработения макет на кораба. Изложбата ще бъде отворена в продължение на три седмици.

Събрани са безценни научни данни, между които 2100 профила на температура и соленост, 850 химични профила, 400 профила за фитопланктон, 200 профила за зоопланктон, 400 сеизмоакустични профила и 350 бентосни и грунтови проби. Тези данни за работата на кораба представи при откриването  на изложбата проф. Палазов. Той припомни, че корабът е оборудван с модерно навигационно и океанографско оборудване, което позволява да се извършват почти всички видове океанографски изследвания.

За 30-години в служба на науката с кораба са изпълнени 234 научни експедиции, 24 от които международни, като за 1731 дни на море са проплавани повече от 90 000 морски мили. Събрана е безценна научна информация за състоянието и динамиката на Черно море, живите и неживи морски ресурси, биоразнообразието и морската екология.  С помощта на НИК „Академик” се решават важни държавни задачи – екологичния морски мониторинг по европейските директиви, геоложкото картиране на Изключителната икономическа зона на Р. България в Черно море, оценката на рибните запаси и изследването на подводното културно историческо наследство. Изследванията на кораба подпомагат и развитието на морската индустрия.

Приветствия по повод откриване на изложбата отправиха Висшето военноморско училище и Министерство на околната среда и водите. Председателят на БАН акад. Воденичаров бе отличен с почетен плакет на Научноизследователски кораб „Академик”.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент