Край Крим откриха древен византийски кораб

foroski-vizantiecКораб с условно наименование «Фороски византиец» бе намерен в запазено състояние. Археолози изследваха корабокрушението от XIII век на 16 километра от селище Форос (Крим). След направените изследвания, директорът на Черноморския център за подводни изследвания (Симферопол) Сергей Воронов и завеждащият на отдела към Центъра за подводна археология и кандидат на историческите науки Виктор Вахонеев, съобщиха резултатите от изследванията.

Останките на потъналия някога кораб са били открити на дълбочина от 128 метра. Дължината на плавателния съд е била около 40 метра, до днес се запазили 32 м.

Изследователите установили, че във времето са се запазили цели фрагментите от кораба – част от палубата, 9 гребла, две мачти и други.

«Фороския византиец» е бил предварително датиран по намерените на него амфори, благодарение на които археолозите установили, че корабът е от XIII век. Причините за корабокрушението не са ясни. Руските археолози планират да продължат с изследователската работа по древната находка.

История на изследванията:

Корабът е намерен през 2008 година от експедиция, която се провеждала съвместно с Института по археологическа океанография към Университета в Роуд Айлънд и Океанографския институт «Удс Хол». През 2009 година корабът бил изследван с подводен апарат «Софокъл-1», а през 2010 година изследванията се провеждали с участието на технодрайвъри. Тогава за първи път водолазите провели изследвания на такава голяма дълбочина (128 метра).

Въпреки особените природни условия, корабът се е запазил добре. Това се дължи на това, че на големи дълбочини на дъното на Черно море съществува сероводороден слой – среда, лишена изцяло от кислород. Поради тази особеност, в тези условия добре се запазват органически останки, в това число и дървесина.
Античните градове на Крим преминават в зоната на Източна Римска империя след нейното отделяне от Западната (395 г.). В продължение на цялото ранно средновековие Югозападният Крим и преди всичко Херсон, са били форпостовете на Византия в Таврик. Известно време Източен Крим (Боспор) се намирал под управлението на Византия. Византийското владичество в Крим било прекъснато от Четвърти кръстоносен поход (1202 -12014 гг.), а през втората половина на XIII то се възстановило, но не за дълго. Вече в средата на XIV век, Херсонес по всяка вероятност, вече е бил управляван от генуезците.

Maritime.bg – Любопитно
Последни новини

Последни новини

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент