Руски моряци започнаха обучение за приемане на първия „Мистрал“

ruski-mistral-helikopteronosachЧетиристотин войници от руските военноморски сили са пристигнали във Франция, за да вземат участие в обучение на борда на щурмови кораб клас „Мистрал“, съобщи агенция „Ройтерс“. Очаква се два такива кораба да бъдат доставени в Русия до края на годината.

САЩ и някои европейски партньори притискат Франция да прекрати продажбата на корабите на Русия в резултат на поведението на страната по време на кризата в Украйна, припомня „Дневник„. Париж обаче не възнамерява да се отказва от сделката на стойност 1.2 милиарда евро, понеже управлението е на мнение, че това би нанесло повече щети на Франция, отколкото на Русия.

Френска телевизия показа руска фрегата, с която руските моряци пристигнаха в пристанище Сен Назер. През следващите няколко месеца те ще се обучават на първия кораб клас „Мистрал“, наречен „Владивосток“.

Около 50 души протестираха пред пристанището с искане Франция да се откаже от сделката.

Корабите клас „Мистрал“ са първата голяма покупка на въоръжение от чужбина, извършена от Русия след разпадането на СССР

Бившият президент Никола Саркози е на мнение, че договорът е знак, че Студената война е свършила.

Първият кораб – „Владивосток“ – трябва да бъде доставен до края на 2014 г. Вторият, наречен на кримското пристанище Севастопол, трябва да пристигне в Русия до 2016 г.

Всеки от корабите клас „Мистрал“ може да носи до 16 хеликоптера, 60 бронетранспортьора, 13 танка и до 700 войници.

Споразумението е довело до създаването на около 1000 работни места във Франция.

Maritime.bg – ВМС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва