„Дружба“ е вече в България, започва подготовката за старт на линията Бургас – Поти – Новоросийск

MURILLO, поглед към кърмата
MURILLO, поглед към кърмата

Ро-ро фериботът „Дружба“ пристигна вчера в Бургас, научи Maritime.bg. Корабът вече плава под флага на Република България. 

Вчера екипажът е бил посрещнат лично от бизнесдамата Цветелина Бориславова, която стои зад инициативата за възстановяване на фериботната линия Бургас – Поти – Новоросийск.

Фериботът „Дружба“ (бивш Murillo) е построен през 2002 година в Севиля. Дължината му е 180 метра, широчината – 26 метра, а газенето – 5,8 метра. Съдът има дедуейт 8058 тона.

В Бургас корабът ще бъде обработван във “Фиш порта”. Според наши източници в Министерството на транспорта вече е внесен план за промяна на статута му. Рибарското пристанище трябва да стане специализиран ро-ро терминал.

Maritime.bg припомня, че фондът на бизнесдамата “Си Ес Ай Еф”, който е собственик и на “Фиш порт”, купува намиращото се в съседство рибарско пристанище на “Черноморски риболов – Бургас”. Целта на фонда е да разшири собствените си терени за да осигури създаването на терминала. Схемата на новата покупка е свързана с придобиване на новоучреденото дружество „Мета фиш”, в което са апортирани терени, сгради и инфраструктура на „Черноморски риболов”. Общата площ на парцелите е 23 декара, върху тях са изградени складове, хладилни камери и магазин.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент