Започва строителството на канал Никарагуа

SONY DSC

Строителството на канал „Никарагуа“ ще стане факт. Това стана ясно от окончателното решение на правителството в страната. Ще бъде дадена 50-годишна концесия на китайска компания за градежа. Новият канал ще бъде основен конкурент на Панамския канал. Строителството трябва да продължи поне 10 години.

Както Maritime.bg вече съобщи – проектът е на стойност 40 млрд. щ. долара и ще бъде разработван от компанията HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd (HKND Group).

Освен канал компанията ще разработи няколко търговски прилежащи търговски зони, както и жп връзки, петролопровод и две летища.

Правителството на Никарагуа съобщи, че за проекта се говори от десетилетия и той може да увеличи брутния вътрешен продукт на страната с 15%.

Базираната в Хонконг HKND Group е управлявана от китайския адвокат Уанг Жинг. Той управлява и Xinwei Telecom Enterprise Group, която миналата година спечели концесия за мобилен оператор в страната.

Никарагуа е в центъра на търговските потоци и ние вярваме, че страната е перфектната локация за нов международен шипингов и логистичен хъб“, заяви Жинг след одобряването на плана. „Има много работа пред нас. На всички трябва да е ясно, че желаем усилията по изграждане на канала да бъдат международни, да бъде създадена нова икономическа възможност, нова възможност за корабоплаването, която да обслужва световната търговия. Но да пази околната среда и културното богатство на Никарагуа“, добави Жинг.

Възможни варианти:
[oqeygallery id=117]

Проектът все пак има критици.
Според тях страната разпродава масово активи на китайски корпорации. Преди няколко месеца на заседание в парламента, група опозиционери напуснаха залата пеейки националния химн и скандирайки: „Ортега – предадетел!“. В момента на гласуването над 100 души протестираха пред сградата.

Очаква се работата по канала да започне през 2015-а година. Проучването трябва да определи точния маршрут, по който ще бъде прокопан каналът.

Езеро Никарагуа

Езеро Никарагуа
Към момента е почти сигурно, че в проекта ще бъде включено езерото „Никарагуа“, което има площ от 8,265 кв. км. И е най-голямото в Централна Америка. Друг сигурен факт е, че каналът ще бъде поне 3 пъти по-дълъг от Панамския (48 мили), който в най-тясната си част бе строен цяло десетилетие. Панамския канал бе завършен през 1914 година.

Идеята за строителство на плавателен канал в Никарагуа е почти толкова стара, колкото самата страна. САЩ са планирали търговски път там още през 19-ти век, по същото време когато започва работата по изграждането на Панамския канал.

За китайските инвеститори обаче изглежда, че таймингът е попадение. Китай е втората най-голяма икономика в света и един от най-големите ползватели на регионалните блага. Масово Китай изкупува латиноамерикански стоки за да движи собствения си растеж.

 

Трета серия на разширение на Панамския канал.

Трета серия на разширение на Панамския канал.
Ответният удар не закъсня.
От Панамския канал побързаха да коментират новия проект. „Твърде рано се правят спекулации. Твърде рано е да се правят изчисления как изграждането на този канал ще въздейства на търговията“, коментира представител на канала. „Преди да видим истинските планове и да разберем инвестицията е несъстоятелно да говорим изобщо. Засега се знае само, че проектът е на стойност 40 млрд. щ. долара и нищо друго. Твърде, твърде рано е“, коментира Родолфо Сабонге, вицепрезидент на звеното за пазарни проучвания на Панамския канал.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Д-р Йордан Господинов: За нова финансова помощ на рибарите ще настоява Консултативният съвет за Черно море

Д-р Йордан Господинов е новият генерален секретар на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ). Припомняме, че организацията, като юридическо лице с нестопанска цел, беше

Кап. Александър Борисов: Нека светията бди над нас, за да можем винаги да се завръщаме до тихи води и спасителен бряг

Снимка: Maritime.bg До всички моряци и техните семейства До цялата морска общественост До всички именици ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС Уважаеми колеги, Никулден е един от

Добромир Янев: Моряшката професия доказа, че се упражнява от личности с едни от най-силните, достойни и мъжки характери

По повод един от най-светлите християнски празници в православния ни календар – Никулден, бих искал да поздравя всички моряци, капитани, рибари, както и всички останали хора,

Доц. д-р Елица Петрова: Нашата обща мисия е справяне със сериозните глобални проблеми

От името на Институт по рибни ресурси – Варна и лично от мое име бих искала да поздравя  всички работещи в сферата на рибарството, морската индустрия и наука с големия

Д-р Мариана Кръстева: Всеотдайността Ви в избраното поприще е Вашето успешно „днес“, което утре ще стане част от…

rbt Честит празник на всички Вас, които сте свързали професията, битието и мислите си с морето! Всеотдайността Ви в избраното поприще е Вашето успешно „днес“, което утре ще

Флотилен адмирал Медникаров: Нека Светецът бди над всички и ни пази от бурите на времето и житейските стихии

Да ни е честит големият християнски празник Никулден! Живеем в противоречиво време, когато всеки ден трябва да се отстояват позиции, да се вземат важни решения, да се

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент