Ще пострада ли пристанище Бургас от зоната за обществен достъп обсъждат днес

port-burgasСреща между представители на работещите в пристанище Бургас и областния управител Павел Маринов ще се проведе днес. Тя е по повод подписката за отварянето на Зоната за обществен достъп до бургаския порт.  Пристанищните работници са против свободния достъп на порта по сега действащия ПУП, тъй като това ги обрича на безработица. Ако идеята се реализира, корабните места от първо до четвърто, които са най-работещи, ще бъдат закрити.

Преди броени дни подписка с искането на 13 400 души беше връчена на кмета Димитър Николов и на областния управител от Инициативен комитет. Тогава кметът заяви, че още на предстоящата сесия ще входира докладна записка и подписката в Общинския съвет. Идеята е местният парламент да изрази с решение настояването си държавата да предостави на Община Бургас за стопанисване и управление зоната за обществен достъп в пристанище Бургас, определена от действащия ПУП в града.

Ако това се случи 230 работещи на бургаското пристанище могат да останат без работа, защото свободният достъп означава да се затворят от 1-во до 4-то корабно място, за да бъде отворена Морска гара, смятат служителите в порта. Синдикатите и много от работниците в пристанището се събраха миналата седмица пред административната сграда и обезпокоени изразиха своето недоволство. Сергей Янков, председател на синдиката на пристанищните работници и Нели Попова, председател на КТ „Подкрепа“ заявиха, че ще организират контра подписка и ще я внесат в Общинския съвет.

Притесненията на работниците са, че големите кораби, които сега се обработват в пристанището ще се пренасочват към пристанище Варна или към останалите частни фирми, които закупиха части от бургаското пристанище. На практика това означава закриване на порта. Те подозират, че са намесени големи икономически интереси.  Работниците не са против отваряне на пристанището за свободен достъп до Морска гара, но са против отварянето по сега действащия ПУП. Работниците изказват опасения, че на практика се готви купуването на порта от частна фирма.

За BurgasNews изпълнителният директор Николай Тишев заяви, че няма как зоната между първо и 4-то корабно място да се даде за стопанисване на общината. „Първо и второ корабно място са с най-голяма дълбочина и именно тук се извършва основната товаро-разтоварна дейност на пристанището. Има вариант за свободен достъп. До Морска гара може да се направи коридор откъм Фрегатата и хората свободно да влизат до нея, без да се пречи на работния процес. Това влиза в строителната програма на порта, което реално може да стане догодина. Действащият ПУП е от времето, когато цялото пристанище беше държавно. На практика той е остарял и няма как да се правят тези промени по него. Силните ни работни места са от първо до 4-то корабно място“, потвърди Николай Тишев.

Никъде не е посочено кое корабно място трябва да се затвори и кое да остане отворено, обясни пред медии Весела Йорданова, началник на отдел „Култура и връзки с обществеността“. Тя обясни, че позицията на кмета е, на база желанието на бургазлии, той да вкара в ОбС подписката и след това решението на общински съвет да се изпрати до МС. „По никакъв начин там не е упоменато кейово място, което трябва да бъде отворено, а друго затворено, тъй като Пристанище-Бургас е държавна структура. Зоната там е държавна собственост. Решението относно това какво ще се случва в пристанището и в тази зона е на МС и Министерството на транспорта“, обясниха от общината.

Йорданова обясни също, че по ПУП-а трябва да се премахне една тоалетна и откъм Фрегатата туристите директно ще могат да влизат в пристанището. „Това няма да налага те да бъдат охранявани, да преминават през паспортни проверки, а по естествен начин през морската градина ще отиват до гарата. Освен това ще се позволи и на бургазлии да влизат свободно в пристанището. Отварянето не се отнася до съкращения на работниците. Отварянето на Морската гара не означава закриването на търговските функции на пристанище Бургас“, добави още Йорданова.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент