Буксировката на Costa Concordia започва на 21 юли

Cruise liner Costa Concordia is seen after a refloat operation at Giglio harbour at Giglio Island

concordia 9В ход са последните подводни дейности, част от операцията за изтегляне и изваждане на лайнера COSTA CONCORDIA. Maritime.bg припомня, че първата фаза от операцията – изплаване и изтегляне до нова позиция, бе изпълнена успешно.

В момента екипите поставят вериги и метални въжета, които ще осигурят последващата буксировка на съда. 4 вериги и 6 проволки ще бъдат използвани при провлачването на лайнера до пристанище Генуа, където ще бъде нарязан за метален скрап.

concordia 1COSTA CONCORDIA изплава с 2,2 метра при първата фаза на операцията. Предстои стабилизирането на 30-те кесона, които бяха използвани за целта.

В момента съдът се намира на 30 метра от първичната платформа, на която бе изправен преди месеци. При последната фаза от операцията съдът трябва да изплава с още 18,5 метра, преди започване на буксировката. Тя е планирана за 21 юли.

COSTA CONCORDIA заседна край италианския остров Джилио през януари 2012 година. Операцията за неговото изтегляне се превърна в най-скъпата и сложна в историята.

Maritime.bg – Курс
Последни новини

Последни новини

Кап. Димитър Димитров: Крупно дарение на БМФ прави необратимо изграждането на Паметника на моряка

За поредна година морячеството посреща своя професионален празник Никулден в условията на пандемията от Ковид 19 и това не може да не определи насоките на разговора пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент