Адмирал ще защитава интересите на САЩ в Арктика

Адмирал Робърт Пап
Адмирал Робърт Пап

Адмиралът в оставка от бреговата охрана на САЩ Робърт Дж. Пап е назначен за специален представител на САЩ по въпросите на Арктика, съобщава АП, предаде News.bg.

Агенцията се позовава на държавния секретар на САЩ Джон Кери.

„Аз съм щастлив, че той се съгласи да отложи излизането си в заслужен отдих и да се присъедини към нас и да се заеме с проблем, който особено го вълнува“, обяви Джон Кери. Той посочи, че адмирал Пап ще се грижи и за американската външна политика по отношение на живеещите в Арктика народи.

В последно време глобалното затопляне, което се отразява особено чувствително на северните ширини, увеличава водните площи в Арктика за сметка на вечните ледове. Това освобождава нови пътища за корабоплаването и представлява възможност за евентуалната експлоатация на хипотетични или пък вече известни находища на природни богатства, припомня „Дойче веле“.

На много места в Арктика добивът на природни богатства е започнал отдавна. По данни на Геологическия институт на САЩ, районът след Полярния кръг (на север от 66-тия градус) крие приказни залежи. Смята се, че там има около 90 милиарда барела петрол, близо 47 милиарда кубически метра природен газ и 44 милиарда барела газов кондензат.

Maritime.bg – Свят

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални