14 кораба ще ескортират Costa Concordia до Генуа (снимки и видео)

The bow of the Costa Concordia cruise liner is seen as it emerges during the refloating operation at Giglio harbour

Две и половина години по-късно, сагата с лайнера COSTA CONCORDIA вече е към своя край. През почивните дни операцията по изваждане на кораба продължи по график.

Екипите все още изпомпват водата от специалните танкове, които бяха поставени на бордовете на лайнера. Процесът ще продължи и днес, като до достигане на необходимия просвет остават само 6,3 метра.

След това започва провлачването на COSTA CONCORDIA до Генуа, където съдът ще бъде нарязан. Вчера в района на мидела на кораба беше забелязано нефтено петно.
escort-costa-concordia
Екипите успяха да го неутрализират. Припомняме, че по график буксировката трябваше да започне днес, но според източници, цитирани от Ройтерс, тя е отложена за утре. Пет дни ще продължи преходът от о. Джилио до Генуа.

Два влекача – RESOLVE EARL и ITC BLIZZARD ще се включат в операцията. Други 12 съда с различно назначение ще ги ескортират.


Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие