Община Бургас иска да „отхапе“ 80 декара от пристанището в града

pristanishte-burgas-zapad

Скандал назрява между община Бургас и ръководството на държавното пристанище в града, след като кметът Димитър Николов поиска 80 дка от порта да бъдат предадени за безвъзмездно управление на местната власт. Във вторник предстои общинските съветници да гласуват искането на кмета.

За въпросния терен има одобрен устройствен план, пише градоначалникът в докладната си и чрез него щяло да се осигури свободен достъп до новопостроената Морска гара.

Кметът се позовава и на подписката, подкрепена от ГЕРБ за осигуряване на излаз  до пристанището. Споменава се и най-големия европроект, по който работи общината-този за интегрирания градски транспорт и по специално предстоящото изграждане на новата автогара Юг.

На кметското искане остро се противопоставиха от ръководството на държавното пристанище и синдикалните организации на работещите в порта. В момента по данни на изпълнителният директор  Николай Тишев, в държавното пристанище работят близо 230 човека, с високи за бургаския стандарт заплати. Пристанището се радва и на увеличение на обработените товари. От мениджмънта на порта негласно подозират, че зад кметската инициатива стои интереса на концесионера на останалата част от порта, с когото са в пряка конкуренция за клиенти. В края на мандата си премиера Борисов, разписа втората концесия на бургаския порт, пише e-burgas.

Ако въпросните 80 декара станат общински,  практически държавното пристанище ще загуби възможността да работи на четири корабни места и около половината от територията си. Неясна остава и съдбата на наетите работници.

Синдикалистите са поискали да бъдат изслушани от съветниците във вторник и се очаква лично да се явят пред тях, за да защитават интереса си. Преди три месеца, по подобен начин в залата на съвета бяха представители на малките бургаски търговци, които се опитваха да спрат с присъствието си друга кметска инициатива-допускането в града на павилионите на “Лафка”. Тогава кметът безмълвно изслуша молбите и острите реплики на съгражданите си и прокара предложението си.

Дали ще се случи и сега така, предстои да се разбере във вторник.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент