„Долу ръцете от пристанището“, скандират работници в Пристанище Бургас. Заплашват с по-голям протест

Днешната сесия на Общински съвет – Бургас започна с протест на пристанищните работници. Над 100 от тях се бяха събрали пред НХК, където изразиха недоволството си срещу предвидената за гласуване днес докладна за зоната за широк обществен достъп в пристанището, предаде БургасНюз. Служителите се бяха „въоръжили“ с табели с надписи: „Следващият път ще дойдем с машини“, „Долу ръцете от пристанището“ и други. Над 50 души успяха да влязат и в залата на ОбС. Те освиркаха представители на мнозинството от ГЕРБ, както и Костантин Луков, председател на ОбС. Желанието на хората е докладната за зоната за обществен достъп да бъде оттеглена. Съветниците решиха и докладната да бъде изтеглена като първа.

Припомняме, че кметът Николов иска от ОбС да се отправи искане до Министерския съвет, чрез областния управител Павел Маринов, Бургас да получи безвъзмездно правото на стопанисване първо до четвърто корабно място, което е държавна собственост. Така общината щяла да осъществи проект „Зона за широк обществен достъп“. Припомняме, че миналата седмица от БСП възнегодуваха от това решение на Николов. Според тях зад него си криели чужди икономически интереси.

Пристанищните работници настояват да бъде постигнато такова съгласие, което да е в интерес на всички страни. „Искаме да запазим работните си места и да продължим работата си. В същото време сме за отваряне на достъп до Морска гара, откъм страната на Фрегата. Възможно е да се осигури свободен коридор, без това да наруши работния процес. Смятаме че докладната на кмета в този й вид не е обоснована нито икономически, нито екологично“, каза за BurgasNews председателят на пристанищния синдикат Сергей Янков.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент