Постигнаха привидно примирие за отварянето на Пристанище Бургас

След няколко „горещи“ часа в Общински съвет съветниците все пак постигнаха решение, което на пръв поглед удовлетворява всички страни по темата за Зоната за обществен достъп в бургаското пристанище, предаде BurgasNews. Първоначалната докладна беше променена и в нея няма да присъства частта, в която общината иска да стопанисва от първо до четвърто корабно място. То ще остане собственост на държавното пристанище, а зоната няма да нарушава роботните процеси в пристанището. Самата тя ще започне да бъде отваряне още през тази седмица, като процесите трябва да са завършили до края на годината. Искането ще бъде предложено на Министерството на транспорта. Работници все пак поискаха за всеки случай самата докладна днес да бъде оттеглена. Те изразиха готовност да отворят пристанището за свободен достъп, само ако имат гаранция, че ще си запазят работата. Опозицията от БСП, НФСБ и СЕК също изразиха недоверие към промените. Въпреки това променената докладна мина с 37 гласа „за“.

„Ако отпада искането Общината, то ние сме съгласни. Зоната за обществен достъп ще се ограничи до вълнолома и мястото около Морската гара. Там ще има пешеходна зона и място за велосипеди.  Трябва да се осигури и охрана на яхтеното пристанище, защото при свободен достъп то ще бъде разграбено. Изобщо не трябваше да се стига до тук, след като всички страни искат едно и също“, каза изпълнителният директор на порта Николай Тишев.

Компромисното за всички решение беше взето след близо 20 минути обсъждане между Красимир Стойчев, зам.-кмет в Община Бургас, Николай Тишев и лидерите на политическите партии в ОбС. „Искам старите времена за пристанището да се върнат, но това няма как да стане. Това е една златна мина, която беше разбита с времето. Всякакви пречки се появиха. Всички искаме и товарни кораби и пасажери. Искаме и нови товарни кранове. Желанията на всички се препокриват. На общината не й трябват корабни места, които да управляват. Нека тръгнем разумно, никой не иска да бъдат затворени корабните места. Единствено желаем свободен достъп. Кметът го няма, аз го замествам днес. От четвъртък започваме поетапно отваряне от към Старата фрегата“, каза Стойчев.

„Никога не стоял въпрос за освобождаван на работници, след като се отвори зоната за обществен достъп. Ако имаше заплаха и за един от работници щяхме да гласуваме против“, каза общинският съветник от ГЕРБ Диан Димов, който е и бивш директор на пристанището. „Гарантираме, че групата от ГЕРБ не иска съкращаване на работни места. Точно обратното. Новото предложение ще удовлетвори всички страни“, подкрепи го Димитър Людиев от ГЕРБ.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Ексклузивно: Говори капитанът на един от задържаните в Румъния риболовни кораби

Ексклузивно пред Maritime.bg говори капитанът на РК "ВЕНИ" Красимир Петров, който е сред десетимата задържани български риболовци в румънското пристанище Констанца. Снимки и