Над 30 хил. тона е дневният износ на зърно през Пристанище Варна


korab-varna
Над 30 хил. тона зърно изнасяме на денонощие през пристанище Варна, а от началото на годината през порта са експортирани около 950 000 тoна зърно. Това съобщи изпълнителният директор на Пристанище Варна ЕАД Божидар Чапаров за „Монитор”. От изнесените зърнени товари на пшеницата се падат около 550 000 т, близо 160 000 т е слънчогледът и останалото е ечемик, царевица, рапица и други зърнени култури. През близките няколко дни ще бъдат изнесени още около 70 хил. т. „Убедени сме, че предстои засилване на износа с наближаването на новата кампания, за което вече се готвим”, каза още пристанищният шеф.

През миналата година порт Варна постигна рекорд, като изнесе над 4,14 млн. т. зърнени товари. „Имаше периоди, през които в рамките на едно денонощие се обработваха едновременно 11 кораба със зърнени товари в пристанищните терминали “Варна Изток” и “Варна Запад”, като успяхме да постигнем над 33 000 тона в денонощие. Средномесечно тази година, преди началото на сезона, се обработваха над 8 кораба, превозващи зърно, а през миналата те са били 12 на годишна база. Зърнените товари от нашата страна се експортират предимно към държави от Европейския съюз – Испания, Италия, Португалия, Франция и Германия, както и към Централна и Северна Африка – Израел, Алжир, Либия, Египет, Мароко и Нигерия, както и към страни от Близкия изток. Чапаров посочи, че тази година Пристанище Варна работи с нова организация на работа, за да не се натрупват излишно големи опашки от чакащи камиони, които да разтоварят. Отделя се сериозно внимание и на организацията на товаро-разтоварните дейности. В резултат на няколко оперативни срещи между специалисти на общината, областната дирекция на полицията и пристанището, са изработени схема за придвижване на тировете със зърно под Аспаруховия мост.

Създадени са нови пунктове за вземане на проби на зърното, които са изнесени извън невралгичните входове около пристанището, с което се създават възможности за по-бърз трафик на товарните автомобили. След зърното следващите по значение за пристанището в морската столица са контейнерните товари. Тяхното количество към момента е с около 4% по-голямо от миналата година и наближава 1 млн. тона. Следващата група са генералните товари, следвани от наливните химически товари.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент