Четири консорциума в битка за строителството на естакадата в Шабла

shabla_estakada

Четири консорциума са подали оферти за инженеринг и строителство на естакадата на н. Шабла, научи Maritime.bg. Две от групите обединяват фирми от Варна, а другите две – софийски компании. 

6,2 млн. лева са предвидени за инженеринговата дейност и отделно 150 хил. лева за строителния надзор на новата естакада, която е свързана с икономическите интереси на държавата, с оглед на предстоящите проекти за проучване и добив на природни ресурси във водите на Черно море. Съоръжението премина под управлението на ДП „Пристанищна инфраструктура“.

В момента тече процедурата за избор на изпълнител. Очаква се до края на август тя да приключи. Въпреки това не е ясно дали градежът ще започне до края на годината. Варненска фирма, която в момента не е подала оферта, атакува цялата процедура на поръчката. В средата на септември ВАС ще разгледа жалбата на компанията. Напълно е възможно заради юридически спънки, проектът да бъде забавен.

Естакадата при нос Шабла е завършена през 1969 година. Съоръжението е трябвало да подпомага търсенето, проучването и добива на нефт и газ в Тюленовското находище. По-късно тази й дейност е преустановена. Известно време съоръжението става база на специализирани институти за проучване на морето.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент