Две години ще продължи рязането на Costa Concordia

costa-concordia

Costa Concordia успешно достигна пристанище Генуа. Вчера конвоят влезе в италианското пристанище. Две и половина години след трагедията край малкия италиански остров Джилио, приключи сагата с лайнера, който погуби 32-ма души.

В Генуа останките от лайнера ще бъдат нарязани за метален скрап. Буксировката продължи четири дни, а цялата операция се превърна в най-скъпата в историята. Лично министър председателят на Италия пристигна в Генуа за да посрещне групата съдове.

В момента останките от кораба се намират в индустриалния терминал Voltri. Там те ще бъдат нарязани от консорциум между Saipem и базираната в Генуа San Giorgio del Porto. Самото рязане ще струва около 100 млн. евро и може да продължи около 2 години. Цялата салвидж операция пък вероятно ще струва за Carnival Corp., собственик на фирмата оператор – Costa Cruises, около 1,5 млрд. евро.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие