Черноморският флот е приоритет за Русия

ruski-boen-korab

Руският президент Владимир Путин поздрави руските моряци и офицери с Деня на военноморския флот, отбелязан тази година тържествено в северното пристанище Североморск край Мурманск, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин прие парада на борда на тежкия авионосещ крайцер „Адмирал от флота на Съветския съюз Кузнецов“. В приветствието си той постави акцент на това, че денят на ВМФ е празник за цяла Русия, защото „военноморският флот за нашата страна – това е нейната гордост, мощ и достойнство“.

В речта си Путин подчерта, че „сред нашите специални приоритети е засилването на бойната мощ на Черноморския флот“. По думите му ще се обновява неговият корабен състав, ще се създава съвременна военна и социална инфраструктура, предаде Интерфакс.

Президентът приведе данни, че през миналата година руските  военноморски сили са извършили общо 43 големи похода, включително и за защита на руското корабоплаване и за противодействие на пиратството.

Путин припомни, че за изминалата година са били спуснати на вода 26 нови военни кораби и съдове, седем от които вече са предадени за служба на ВМФ. В бойния състав са влезли въоръжените с ракети атомни подводници със стратегическо предназначение „Юрий Долгоруки“ и „Александър Невски“. Скоро ще влезе в действие и атомният подводен крайцер „Северодвинск“, въоръжен с крилати ракети. Неговите изпитания  вече приключват. Продължава строителството на още 60 кораба, катери и осигуряващи съдове, заложено е изграждането на 11 нови корпуса.

По време на днешните тържества руският държавен глава прие на борда на крайцера рапорт по видеовръзка от генералния директор на главната руска военна корабостроителница „Севмаш“, разположена в Северодвинск – Михаил Будниченко, посочва БТА.

Той доложи на Путин, че там са заложени за строеж три подводници наведнъж – „Княз Олег“, „Красноярск“ и „Хабаровск“. Те са част от утвърдената лично от президента програма за превъоръжаване на флота. Програмата се изпълнява в съответствие с графика, отбеляза Будниченко във видеорапорта си.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили