Морско училище именува учебен катер

Screen Shot 2014-07-28 at 11.49.40 AMВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще организира церемония по именуването на своя учебен катер. По предварителна информация катерът ще получи името „Асен”, предаде “Морски вестник“. Така в историята на Морското ни училище ще има трети учебен кораб с името „Асен”.

Учебният катер всъщност е бившата рейдова лодка на Параходство „Български морски флот” с името „Кит”. Плавателният съд е единият от серията доставени от Федерална република Германия четири рейдови лодки през 1966 г.: „Акула”, „Делфин”, „Кит” и „Тюлен”. Те са построени в Hamburger Motoren Fabrik и са снабдени с дизелови двигатели Daimler Benz (произведени в Berlin Marienfelde) с мощност 208 к.с. при 2000 оборота в минута. Дължината им е 16,09 метра, широчината – 3,84 метра, газенето 1,36 метра (бруто-вместимост 19).

Рейдовата лодка „Кит” бе дарена на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” от Параходство „Български морски флот” през пролетта на 2006 г. От тогава, до сега, по различни причини, най-вече недостиг на финансови средства, неговото възстановяване очакваше по-добри времена. Сега катерът е изцяло обновен, основен ремонт е преминал и двигателят му. Основните възстановителни дейности са дело на Ремонтната работилница в Пункта за базиране Варна. Възстановяването му в сегашните кризисни времена е постижение, за което ръководството на флотската ни алма матер заслужава поздравления. Практическите занятия не само по маневриране, а и по други учебни дисциплини вече ще бъдат осигурени много по-добре.

Нека припомним на читателите на „Морски вестник”, че корабът на ВМС „Капитан І ранг Димитър Добрев” от КСР (кораб станция за размагнитване) стана УСК (учебно-спомагателен кораб), с което до голяма степен се решава въпросът за учебната практика на курсантите.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Изкуствен интелект осигурява безопасно маневриране при ограничена видимост в Пристанище Варна

Как да се впрегне изкуственият интелект в морските технологии? Отговор дава мащабен европейски проект, в който участва Техническият университет - Варна. Това заяви пред

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент