Опитваме да създадем електричество от сероводорода в Черно море

НИК "Академик"
НИК „Академик“

Учени от Българската академия на науките (БАН) ще опитат да произведат електроенергия от сероводород. За целта екипът отплава в Черно море с научноизследователския кораб „Академик“ и ще се отправи на повече от 20 мили навътре в морския шелф.

Плаването се подготвя от близо година. То бе планирано за юни, но поради натоварения график на кораба било отложено. „Успяхме да се впишем в програмата му едва сега и се надяваме на хубаво време“, каза инж. Петко Петков, който работи по проекта в сътрудничество с Института по инженерна химия към БАН, цитиран от „Преса“.

Учените ще извършат промишлен експеримент в реални условия. Целта е инсталацията да работи, колкото може по-дълго.

По думите на директора на Институти по инженерна химия към БАН, проф. Венко Бешков, в Черно море има залежи на сероводород, равняващи се на близо 78 млрд. тона. Според него това количество е достатъчно, за да се произведат 9000 млрд. киловатчаса електрическа енергия. Досега обаче никой в света не е опитал да произвежда електрическа енергия по този начин промишлено.

Специалистите потвърждават, че концентрацията на сероводород във водите на Черно море е сериозен проблем. За година неговото количество нараства с по 75 млн. тона, а това създава опасност за живите организми там. От енергийна гледна точка тези количества съответстват на годишното потребление на природен газ в България. Експертите смятат, че морето може да бъде спасено, само ако токсичният газ се преработва. Така ще могат да се произвеждат по 100 млрд. киловатчаса електроенергия и 70 млн. тона чиста сяра годишно.

Научноизследователският кораб „Академик“ е в експлоатация от 1984 година (построен е през 1979). През 1988 година е преоборудван и обзаведен със съвременна навигационна и научноизследователска апаратура. Той е 1225 тона, дълъг е 55,5 м, а дълбочината му на газене е 4,8 м. Екипажът му се състои от 22 души. Научният екип е от двайсетина човека.

Maritime.bg – Любопитно

Последни новини

Последни новини

Китай прие нов патрулен кораб

Китай прие нов патрулен кораб, оборудван с най-съвременни технологии, съобщи държавното радио. „Хайсюн-09“ е в състояние да следи за сигурността на море и да участва в

„Всяко забавяне може да се окаже фатално“ – част от анализ за морското търсене и спасяване от 2015…

Снимка: Архив на Maritime.bg от началото на последното плаване на спасителния кораб ПЕРУН към турско корабно режище, вижте още снимки тук Българските власти многократно са

Създават цифров двойник на Варненския залив и каналите на Пристанище Варна

Новата система ще позволи Пристанище Варна да бъде отворено за кораби дори в условията на ограничена видимост от гъстите мъгли, характерни за есенно-зимния период, което ще

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент