Варна е домакин на международен младежки морски лагер

ял-6От 31 юли до 11 август т.г. Варна ще бъде домакин на първото за града и страната ни мероприятие на Международната морска конфедерация  (International Maritime Confederation, IMC), в която членуват сродни организации на ветерани от ВМС на Австрия, Белгия, Германия, Италия, Обединеното кралство и Франция.

Става дума за Международен младежки морски лагер, организатор, на който е Българската военноморска конфедерация (БВМК), в качеството й на член на IMC. В Българската военноморска конфедерация, както е известно участват: Асоциацията на възпитаниците на Морско училище (АВМУ); Сдружението „Клуб миноносец „Дръзки“ (СКМД); Съюзът на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, ШЗО, родолюбивото воинство и гражданство – клуб Варна; Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) – клуб Варна; Съюзът на подводничарите в Република България (СПРБ) и Федерацията по морски многобой и приложен туризъм (ФММПТ).

След като на 28 ноември 2013 г. БВМК стана пълноправен член на Международната морска конфедерация, тя получи и първата си задача: да организира международен младежки летен морски лагер през м. август 2014 година във Варна.

В помощта на Военноморските сили, на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, Община Варна, Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, на Училището за деца с увредено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ подготовката за провеждането на лагера е вече във финалния си етап. В основата на постигнатия до сега успех са ентусиастите от ръководството на БВМК – офицерите от резерва Динко Тенев, Димитър Димитров, Пламен Петров, Станко Станков, Тихомир Димитров, Павел Димитров, Митко Методиев и др.
В лагера ще вземат участие отбори от Австрия, Англия, България, Германия и Италия. Младежите и техните ръководители (тим лидери) ще бъдат настанени в Училището за деца с увредено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“, в кв. Аспарухово, а занятията по морските спортове ще се провеждат във Варненския залив, както и на плажа в района на „Карантината“, в базата на  ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.
Амбициите на ръководството на БВМК това мероприятие да се мултиплицира, като ежегодно се провежда подобен лагер.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на