6 кораба за 20 млн. евро очаква да получи АППД през следващата година

Сградата на АППД в град Русе, снимка: Maritime.bg
Сградата на АППД в град Русе, снимка: Maritime.bg

Допотопна техника осигурява навигацията в българския участък по река Дунав, алармира БНТ. Хидроложките измервания се извършват с кораб, построен в средата на миналия век. Заради липсата на съвременни плавателни съдове и апаратура корабоплаването често е затруднено.

Специалистите от Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав мерят скоростта и количеството на водата с хидрографния кораб „Дунав”, който е построен през 1942 година. За повече от 70 години работа обшивката на плавателния съд е изтъняла, а двигателите често аварират.

„Този кораб е с нитова конструкция, която вече е морално и физически остаряла. За да продължи да работи трябва да му сменим цялата обшивка, което е много скъпоструващо едно, и второ да не говорим, че няма кораборемонтни предприятия по р.Дунав”, каза директорът на АППД инж. Георги Георгиев.

Ремонтът на един стар плавателен съд излиза между 500 и 700 хиляди лева. В бюджета на агенцията такива средства не са заложени. Няма пари и за обновяване на флота, въпреки че Дунавската конвенция  задължава страната ни заедно с Румъния да гарантират безопасното  корабоплаване в общия участък по реката. Затова  Агенцията в момента кандидатства за нова техника по оперативна програма „Транспорт”.

Очаква се през 2015 година чрез еврофондовете да получи 6 плавателни съда на стойност 20 милиона евро.

„Те ще бъдат бързоходни и оборудвани със съвременна измервателна апаратура, която ще ни позволява вместо, примерно за един ден да измерим 5 или 6 километра от дъното на реката, ние това можем да го направим за 1 час.”, коментира още инж. Георгиев.

Старите кораби ще бъдат бракувани.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили