Втори кораб на „Грийнпийс“ пристига във Варна

Rainbow-WarriorKорабът  на „Грийнпийс” Rainbow Warrior ще акостира на Морска гара – Варна на 20 август, където ще остане 4 дни, съобщиха от международната екоорганизация. Визитата е част от Средиземноморското турне на ветрохода, който е посланик на визията на екологичната организация за енергийна (р)eволюция.

Ветроходът ще обиколи 10 страни, като във всяка една ще подпомогне кампанията срещу използването на замърсяващите изкопаеми горива – въглища, нефт, шистов газ.

Във Варна корабът ще подкрепи кампанията на „Грийнпийс“ за чиста енергия. Ще бъдат представени възможностите за използване на възобновяеми енергийни източници на ниво домакинство и община.

Това е първият кораб на „Грийнпийс“, специално проектиран и построен за организацията – за да бъде възможно най-зелен и енергийно ефективен. Плава основно на вятър, като неговата 55-метрова А-образна мачта може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби.

Екохарактеристиките на Rainbow Warrior включват: форма на корпуса, проектирана специално за изключителна енергийна ефективност; биологично третиране на отпадната и сива вода; третиране на вредните газове; най-високи екологични стандарти на всички двигатели; нотация за „зелен клас“ със „Зелен паспорт“ и други.

Ветроходът ще бъде отворен за посещения, а на кея до него ще се проведе Слънчев фестивал, който включва различни артсъбития, изложба, музика и демонстрационни инсталации. Посетителите ще могат да се запознаят отблизо с приложенията на соларната и вятърната енергия в бита и всекидневието ни.

Maritime.bg припомня, че преди време във Варна пристигна другият кораб на „Грийнпийс“ – Arctic Sunrise. Тогава той се включи в инициатива за защита на дребномащабното рибарство.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент