Военноморските сили искат нови кораби построени в България

kontraadmiral_denevИдеята Русе да получи един от „пенсионираните“ рейдови тралчици, който да бъде поставен на постамент край Паметника на моряка, вероятно скоро няма да се осъществи.

Това каза командващият флота контраадмирал Димитър Денев пред „Русе нюз“ за изпълнението на обещанието, поето преди години от един от предшествениците му корабът да бъде поставен като символ, че от тук водят началото си Българските военноморски сили. Причината, по думите на контраадмирала е съвсем „прозаична“ – финансовата и икономическа криза, налегнали страната. Въпреки че трябваше отдавна да бъдат „пенсионирани“, тралчиците, чиито корпуси са изключително здрави, продължават да се използват, уточни контраадмирал Денев. Ако се намерят средства за осъвременяване на флота, той лично щял да направи всичко, зависещо от него, един от корабите да стане символ на военното морячество в Русе.

Военноморските сили на България се нуждаят поне от два или три многофунционални нови кораба, каза още контраадмирал Денев. Желанието на флота е те да бъдат построени в България, тъй като при това положение необходимата сума, която не е никак малка, няма да бъде изнесена и налята в чужда икономика, а ще подпомогне българската и ще допринесе за разкриване на нови работни места. Има български корабостроителници, които са в състояние да изпълнят подобна поръчка, категоричен бе контраадмирал Денев.

Изграждането на новите съдове се налага, тъй като сега използваните кораби по руски проект са остарели и не са оперативно съвместими по стандартите на НАТО, каза още контраадмиралът. По думите му новите съдове трябва да са многофункционални – за отбрана и за защита на кораби, нефтени платформи и конвои.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент