Подводница „Надежда“ отива за нарязване в Турция

podvodnica-nadezdaПодводница „НАДЕЖДА“ отива за скрап в Турция, научи Maritime.bg. Подводната лодка днес напусна пристанище Варна. Около 18:30ч. риболовци съобщиха пред Maritime.bg, че подводницата вече е била на 4 nm от Варна.

Източници на Maritime.bg съобщиха, че е била сключена сделка за нарязването на „НАДЕЖДА“ на турското корабно режище в Алиага. Сделката е пряко сключена с Военноморските сили.

Припомняме, че в края на 2013 г. фирмата “Снабдяване и търговия – МО” ЕООД, която е 100% собственост на военните, продаде за скрап последната българска подводница “Надежда” на цена от 710 хил. лв. Купувач бе фирмата “Финтрон България”.

Сделката обаче не бе осъществена, тъй като имаше спор между фирмата и министерството дали трябва да се плати ДДС.

Фирмата купувач преведе част от дължимата сума по договора. В писмо до МО неините собственици оспорвиха облагането с данък, позовавайки се на глава трета от Закона за данък добавена стойност, която засяга международен транспорт, съгласно който с нулева ставка на ДДС се облага “доставка на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, с изключение на тези за спортни и развлекателни цели или за лични нужди”.

От военното министерство твърдят, че окончателно е изяснено, че по смисъла на закона, подводницата е “плавателно съоръжение”, но същата не е обект на Кодекса на търговското корабоплаване и регистровите книги. Последната оценка на техническото състояние на подводницата е категория 5 (за скрап), което не позволява да се използва по предназначение. Становището на Министерството на отбраната е, че сделката е облагаема с ДДС, предвид описаните обстоятелства, което е отразено и в комисионния договор между Министерството на отбраната и “Снабдяване и търговия-МО” ЕООД.

Първоначално “НАДЕЖДА” бе обявена за продан срещу 480 хил. лв.

Подводната лодка е произведена в бившия СССР през 60-те години на миналия век, а 20 години по-късно постъпва в бойния ни флот като втора употреба. През 2008 г. е снета от въоръжение и бракувана. Първоначалната идея на МО беше да я подари на община Варна за музей. По-късно беше свалена от въоръжение и втората подводница, която имаме – “Слава”. Тя е по-запазена и затова беше решено да бъде дадена безвъзмездно на общината.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили