Три дами са първенци на Морско училище за първи път в историята

Вчера на Морска гара Варна след тържественото вдигане на фалаговете на военните кораби по случай 135-ата годишнина на ВМС се проведе ритуал по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2014” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

1Офицерски пагони получиха 23 курсанти от специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”. Te преминаха успешно петгодишния курс на обучение и ще продължат военната си служба във ВМС.

Курсантите от випуска са постъпили във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” през м. август 2009 г. и са положили военна клетва на 19 юни 2010 г.

Първенец на „Випуск 2014“ е лейтенант Ваня Орманова – специалност „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС”, специализация „Корабоводене за ВМС”. Първенец на специализация „Корабни машини и механизми за ВМС” е лейтенант Станимира Стефанова, а на специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи” – лейт. Мила Пенева. Жени да бъдат първенци и на трите специализации се случва за първи път в историята на Морско училище.

На тържеството присъстваха министърът на отбраната Велизар Шаламанов, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, командирът на ВМС контраадмирал Димитър Денев, кметът на Община Варна Иван Портних, областният управител на Варненска област Иван Великов, председателят на Общински съвет Варна Иван Луков,  генерали, адмирали, офицери, ветерани на ВМС, близки, роднини и приятели на випускниците.

Строя на курсантите от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” беше приет от министъра на отбраната Велизар Шаламанов.

Ритуала по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от „Випуск – 2014” започна със слово на началника на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров.

Прочетена беше заповед на Министъра на отбраната на Република България за присвояване на военно звание „лейтенант“ и зачисляване в Българската армия на курсантите от „Випуск – 2014” на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

Лейтенантските пагони и дипломите за висше образование от ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” на първенеца на випуска и първенците на специализациите връчи министърът на2 отбраната г-н Велизар Шаламанов, на отличниците на випуска – началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. На останалите випускници пагоните връчи командирът на ВМС контраадмирал Димитър Дене, а дипломите – началникът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф.д.в.н. Боян Медникаров.

Контраадмирал Фиданов прочете поздравителен адрес от Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Прочетена беше заповед на Министъра на отбраната за награждаване на първенеца на випуска и първенците на специализациите. Наградите връчи министърът на отбраната г-н Велизар Шаламанов.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николо връчи наградите на випускниците, завършли училището с отличен успех.

Слово-отговор произнесе първенеца на „Випуск – 2014” лейт. Ваня Орманова.

Тържественият ритуал завърши с преминаване в тържествен марш на строя на курсантите пред официалните лица.

След това в района на Морската гара родители, роднини, близки и приятели поздравяваха випускниците по случай паметния за тях ден – завършване на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” и присвояване на първо офицерско звание.

След ритуала на Морска гара министърът на отбраната г-н Велизар Шаламанов посети ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и се запозна с част от тренажорите на училището, в това число и с последия, който е пред завършване.

По-късно в градината в двора на ВВМУ началникът на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф.д.в.н. Боян Медникаров даде коктейл в чест на новото офицерско попълнение на ВМС. От фирми и организации бяха връчени награди на първенците и изявилите се в различни области по време на обучението випускници.

Maritime.bg – Морско образование

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент