Шефът на OMV: „Южен поток“ ще бъде завършен

burgas-south-streamПроектът „Южен поток“ ще бъде завършен, макар и с малко закъснение. Това прогнозира изпълнителният директор на OMV Герхард Ройс, цитиран от ЕкипНюз. Според него въпреки ситуацията в Украйна и обтегнатите отношения между Запада и Русия след въведените санкции и контрасанкции, бъдещето на газопровода няма да бъде засегнато. Ройс е на мнение, че увеличаването на трасетата за доставки на газ в Европа е полезно за енергийната безопасност и затова проекта ще бъде изграден.

Противопоставянето между Запада и Русия заради Украйна няма да отмени планираното строителство на газопровода „Южен поток“. Това мнение изказа ръководителят на австрийската нефтогазова компания OMV Герхард Ройс, пише „Файненшъл таймс“. Руският газов монополист „Газпром“ влага милиони долари в газопровода, за да внасят газ в Европа през Черно море и Балканите от края на 2015 г.

През юни България замрази по искане на Европейската комисия изграждането на своята отсечка от газопровода, тъй като „Южен поток“ не отговарял на нормите от Третия енергиен пакет на ЕС. Проектът ще бъде замразен до друго решение на Еврокомисията. Освен това заради кризата в Украйна ЕС засили санкциите срещу Русия.

Въпреки проблемите Герхард Ройс не смята, че проектът ще бъде изоставен, а по думите му забавянията ще бъдат наваксани. „Газопроводът е проект за 50 години, затова трябва да се гледа на нещата реалистично. Няколко месеца забавяне не са проблем“, смята той.

На 24 юни „Газпром“ и OMV подписаха споразумение, което определя принципите на работата по строителството на „Южен поток“ в Австрия и по-нататъшната му експлоатация. Директорът на OMV е на мнение и че трябва да се внимава с налагането на санкции срещу Русия, особено в газовия сектор.

„Клиентите разчитат на доставките на газ. По тази причина не виждам място за санкции срещу газа.“, заяви той, според когото е по-добре да има повече газопроводи. Ройс посочи и че Русия вече доставя синьо гориво по газопровода „Опал“, който минава през Германия, свързвайки „Северен поток“ със съществуващите газопреносни мрежи. По думите му това става, въпреки че „Газпром“ не е получил одобрението на ЕС да използва пълния капацитет на тръбата.

Анализаторите обаче не са убедени в думите на Ройс за „Южен поток“. „От това колко ще се влоши ситуацията в Украйна, ще зависи съдбата на „Южен поток“. Ако нещата се влошат много повече, смятам, че ЕС ще ускори усилията си да накаже Русия”, коментира Тревор Шикорски от консултантската агенция Energy Aspects.

„Ако „Газпром“ изгради морската част на газопровода до края на 2015 г., както е планирано, може да се окаже с обезценен актив, защото няма начин България да пусне газа, преди ЕС да реши как да се разпределя капацитета на тръбата.“, смята Илия Заславский от Chatham House.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент