Полша строи нов канал за пристанище Елблаг

port-elblagПолша планира да построи нов канал, който да заобикаля част от бреговата ивица, контролирана от Русия, предаде БГНЕС.

Планираният канал, който ще струва 167 милиона паунда, ще свързва Висланската лагуна (Калининградски залив) в североизточната част на Полша с Балтийско море. В момента целият морски трафик е насочен към процъфтяващото пристанище Елблаг и трябва да преминава през руски териториални води, за да стигне до Балтийско море. Каналът ще преминава през тясна ивица земя, разделяйки лагуната от морето.

Одобрението на строежа бележи рязка промяна в позицията на дясноцентристкото правителство на Полша, водено от Доналд Туск. Преди една година то отхвърли плановете за канала, но войната в Източна Украйна и явното желание на Русия да се меси в делата на съседите си изглежда е накарало правителството да промени мнението си.

„Трябва да отговорим на геополитическото положение“, заяви пред полски медии депутатът Станислав Ламшик, който е член на комисията по инфраструктурата в парламента. „Украинската криза показа ясно, че трябва да разчитаме повече на себе си и да станем независими от най-големия ни съсед“, допълни той.

Полша има петгодишно споразумение с Русия относно правата за корабоплаване от лагуната към морето, което изтича тази година и има опасения, че Москва може да не го продължи. Варшава беше един от най-острите критици на Кремъл по време на украинската криза и оглави призивите към ЕС да възприеме твърда линия спрямо Москва.

Плановете за строеж на канала са поредният опит на Полша да се отърси от зависимостта си от Русия. Още преди нестабилността и войната в Украйна централноевропейската страна се стремеше да намали руското влияние, като настояваше за обща енергийна политика на ЕС.

Maritime.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент