Кап. Тони Тодоров: Условията за корабоплаване по р. Дунав са перфектни

koraboplavane-reka-dunav„Необичайно високото за август ниво на река Дунав не създава проблеми на корабоплаването. Напротив, условията за плаване по реката са идеални, особено сега, когато на корабите се товари зърно от новата реколта за износ“, каза за Радио ВИДИН директорът на Дирекция „Морска Администрация“ Лом, Тони Тодоров.

„Наистина, не очаквахме да има толкова много вода – това изненада корабоплавателите. Нямаме и официално предупреждение за това повишаване. Доколкото виждам, тенденцията е към задържане на нивото. Предполага се, че по-високото ниво на Дунав се дължи на пълноводието на притоците й в Румъния и Сърбия. Трябва систематично да се следи какво е състоянието на реките в техния участък. Това обаче не е наш приоритет – има други органи за това. Доколкото виждам, и след изпускането от „Железни врати“ не се очакват някакви критични нива. Мисля, че това ще е пикът. Обикновено този месец се „слави“ с маловодие, но сега поне за корабоплаването условията са перфектни“, допълни капитан Тодоров.

Според него замърсяването на реката през последните дни се дължи най-вече на субективни фактори – по традиция реката от Сърбия до устието й е по-замърсена, в сравнение с горното и средното й течение.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Морска администрация изгражда инфраструктура за интегрирано морско наблюдение

Изпълнителна агенция „Морска администрация" ще изгради национална инфраструктура за интегрирано морско наблюдение, базирана на модела за данни на CISE. Днес във Варна се

Стартира проект за внедряване на интегрирано българско морско наблюдение

Стартира проект „Внедряване на Интегрирано българско морско наблюдение (ИнБулМарС), базирано на обща среда за обмен на информация (CISE) за наблюдение на морската територия на