Кап. Тони Тодоров: Условията за корабоплаване по р. Дунав са перфектни

koraboplavane-reka-dunav„Необичайно високото за август ниво на река Дунав не създава проблеми на корабоплаването. Напротив, условията за плаване по реката са идеални, особено сега, когато на корабите се товари зърно от новата реколта за износ“, каза за Радио ВИДИН директорът на Дирекция „Морска Администрация“ Лом, Тони Тодоров.

„Наистина, не очаквахме да има толкова много вода – това изненада корабоплавателите. Нямаме и официално предупреждение за това повишаване. Доколкото виждам, тенденцията е към задържане на нивото. Предполага се, че по-високото ниво на Дунав се дължи на пълноводието на притоците й в Румъния и Сърбия. Трябва систематично да се следи какво е състоянието на реките в техния участък. Това обаче не е наш приоритет – има други органи за това. Доколкото виждам, и след изпускането от „Железни врати“ не се очакват някакви критични нива. Мисля, че това ще е пикът. Обикновено този месец се „слави“ с маловодие, но сега поне за корабоплаването условията са перфектни“, допълни капитан Тодоров.

Според него замърсяването на реката през последните дни се дължи най-вече на субективни фактори – по традиция реката от Сърбия до устието й е по-замърсена, в сравнение с горното и средното й течение.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Завърши участието на фрегата Дръзки в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian”

След завършване на участието си в операцията на НАТО по морска сигурност „Sea Guardian” в Средиземно море, фрегата „Дръзки” се присъедини към Втората постоянна група на НАТО –

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент