Кап. Тони Тодоров: Условията за корабоплаване по р. Дунав са перфектни

koraboplavane-reka-dunav“Необичайно високото за август ниво на река Дунав не създава проблеми на корабоплаването. Напротив, условията за плаване по реката са идеални, особено сега, когато на корабите се товари зърно от новата реколта за износ”, каза за Радио ВИДИН директорът на Дирекция “Морска Администрация” Лом, Тони Тодоров.

“Наистина, не очаквахме да има толкова много вода – това изненада корабоплавателите. Нямаме и официално предупреждение за това повишаване. Доколкото виждам, тенденцията е към задържане на нивото. Предполага се, че по-високото ниво на Дунав се дължи на пълноводието на притоците й в Румъния и Сърбия. Трябва систематично да се следи какво е състоянието на реките в техния участък. Това обаче не е наш приоритет – има други органи за това. Доколкото виждам, и след изпускането от “Железни врати” не се очакват някакви критични нива. Мисля, че това ще е пикът. Обикновено този месец се “слави” с маловодие, но сега поне за корабоплаването условията са перфектни”, допълни капитан Тодоров.

Според него замърсяването на реката през последните дни се дължи най-вече на субективни фактори – по традиция реката от Сърбия до устието й е по-замърсена, в сравнение с горното и средното й течение.

Maritime.bg – България / Дунав

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент