“Воинът на дъгата” в битка за енергийна (р)еволюция

rainbow-warrior-3Нова раса ще се роди на Земята за да възроди живота не нея, след като бъде погубен от човека. “Воини на дъгата” ще са тези, които възкресят нашата планета. Това гласи стара индианска легенда. Именно тя е ключът към името на ветрохода, който ще бъде на посещение в пристанище Варна от 20 до 24 август, като част от енергийното турне на “Грийнпийс” (Greenpeace). 

“Воин на дъгата” (Rainbow Warrior) е посланик на визията на “Грийнпийс” за енергийна (р)еволюция. “Воинът на дъгата” идва във Варна за да внесе светлина за началото на този процес, който според екоорганизацията е наложителен, дори закъснял. Ветроходът ще посети 10 държави, като във всяка една ще подпомогне местни кампании срещу използването на замърсяващи изкопаеми горива – въглища, нефт, шистов газ. 

Деница Петрова, ръководител на офиса на “Грийнпийс” за България. Снимка: Кампания в средиземно море (2013г.); фото: Александър Тодоров, Maritime.bg
Деница Петрова (на преден план), ръководител на офиса на “Грийнпийс” за България, по време на кампания в Средиземно море (2013г.); Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg

“У нас ще промотираме възобновяемите енергийни източници, но на ниво домакинства и община. Смятаме, че именно от тук трябва да започне промяната. У нас тези процеси са малко занемарени. Пред гражданите има много спънки, ако желаят да използват например соларна енергия за собствените си нужди”, каза пред Maritime.bg ръководителят на офиса на “Грийнпийс” за България Деница Йорданова.

Пред уникалния ветроход, на пирса пред Морска гара – Варна, гражданите и гостите на града ще имат възможност да видят и да се запознаят с предимствата на различни съоръжения, които произвеждат електричество от вятърна и соларна енергия. “Воинът на дъгата” ще донесе у нас и специална соларна печка. Освен нея ще има и стоянка за соларен автомобил. 

“Бяха публикувани два доклада, които доказаха пагубното въздействие за човешкото здраве при употребата на въглищата като енергиен източник. Фокусът трябва да бъде изместен от изкопаемите горива. България има много природни дадености, трябва да се насочим към местните възобновяеми енергийни източници”, коментира още Деница Петрова. 

Тя отрече кампанията на кораба да има общо с кризата в Украйна или изграждането на газопровода “Южен поток” на един от големите врагове на “Грийнпийс” – руската “Газпром”, но добави, че екоорганизацията се противопоставя на всички изкопаеми горива. В този смисъл обаче става ясно “зелените” не гледат с добро око на проекта.  

Преди посещението във Варна “Воинът на дъгата” ще посети румънското пристанище Констанца. В Румъния, както е известно, отдавна местни групи водят тежка битка срещу шистовия газ.

“Воин на дъгата” не е първият кораб на зелената организация, който посещава България и Пристанище Варна. През миналата година в подкрепа на дребномащабното рибарство тук бе арктическият флагман на “Грийнпийс” – ARCTIC SUNRISE.

“Предната кампания бе много успешна. През юни м.г. в Брюксел бяха гласувани новите регламенти. Мога да кажа, че гласуването мина много добре, посоката от едромащабното рибарство променя постепенно курса към дребномащабното. Щастливи сме, това трябва да продължи за да има живот в океаните. Новият регламент обаче трябва да влезе добре и в националните законодателства, за което ще продължим да работим”, коментира още Петрова.

Корабът

RAINBOW WARRIOR е първият кораб на „Грийнпийс“ специално проектиран и построен за организацията – за да бъде възможно най-зелен и енергийно ефективен. Плава основно под ветрила. Съдът има уникални А-образни мачти и зашеметяващи еко-характеристики. Формата на корпуса е проектирана специално за енергийна ефективност, но при осигуряване на максимална скорост. Съдът разполага със специални системи за биологично третиране на отпадната и сива вода, както и за третиране на вредните газове когато използва двигателите си. Всички машини на борда са специално изградени за ограничаване на вредните емисии. Съдът има нотация за „зелен клас“ със „Зелен паспорт“.


Ветроходът не е първият кораб на “Грийнпийс”, който носи това име. Преди него още два съда са били “воини на дъгата”. Първият кораб на екоорганизацията обаче е взривен и потъва, след операция на френското разузнаване. Тогава той е участвал в кампания против използването на ядрено оръжие и извършваните експерименти с него. Вторият “Воин на дъгата” излиза в пенсия на 16 август 2011 година, след 22-годишна служба в редиците на “зелените”. Третият съд с това име, който ще посети и Варна влиза в експлоатация на 14 октомври 2011 година и е най-добре оборудваният за мисиите на “Грийнпийс” съд.  

Освободиха “Арктическия изгрев”

Arctic Sunrise в акция край гръцки остров. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg
Ледоразбивач Arctic Sunrise в акция край гръцкия остров Андрос. Снимка: Александър Тодоров, Maritime.bg

Властите в Руската федерация освободиха кораб ARCTIC SUNRISE, който бе задържан преди 10 месеца по време на протест срещу добива на нефт и газ в арктически води. Съдът вече пристигна в пристанище Амстердам след като бе освободен от Мурманск. Maritime.bg припомня, че екоактивистите протестираха до руската платформа Приразломная в Печорско море. След часове на протест, корабът, 30-членният екипаж, включително двама журналисти бяха арестувани. Първоначално срещу тях бяха предявени обвинения за пиратство и ги грозеше опасност от затвор. Екоактивистите можеха да получат до 7-години лишаване от свобода. През декември м.г. всички обвинения срещу тях отпаднаха. Според Грийнпийс много системи на кораба са били манипулирани от местните власти, което е било установено след неговото освобождаване. ARCTIC SUNRISE бе първият кораб на екологичната организация, който посети българско пристанище. През март м.г. съдът участва в кампания за подкрепа на дребномащабното рибарство, а с него до Гърция плаваха български риболовци и журналисти, включително от Maritime.bg, които се срещнаха и обмениха опит със свои колеги от съседната страна. 

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент