Русия строи плаващи пристанища, продава ги само на страни от БРИКС

plavashto-pristanishteНово мобилно пристанище ще бъде представено през следващите месеци, съобщи руската държавна корпорация Ростех. Към съоръжението са проявили интерес редица компании от БРИКС.

„Базираната в Москва инженерна компания Компас ще представи на пазара уникален проект. Става дума за мултифункционално мобилно пристанище, което може да бъде разположено на необорудвани брегове и да стане действащо за по-малко от месец. Никой досега не е изготвял подобен проект“, твърдят от пресслужбата на Ростех.

Пристанището е направено от плаващи докове и понтони, на които са разположени нужните за функционирането му съоръжения, включително комуникационни системи и независими енергийни източници.

Ростех смята, че цената на подобно съоръжение е в пъти по-малка от изграждането на цялостна пристанищна инфраструктура, което позволява доста по-бързо възвръщане на инвестициите.

„Плаващият порт е преминал през всички необходими изпитания. Редица компании от БРИКС са изявили интерес към него. На първо време очакваме плаващи портове да заминат за Южна Африка и Латинска Америка“, обясняват още от Ростех.

Плаващото пристанище е оборудвано със противопожарни и баластни системи. Съоръжението може да бъде използвано както в сладководни басейни, така и в соленоводни, при дълбочини от 2 до 100 метра и височини на вълните до 1,5 метра.

Maritime.bg – Свят / Любопитно

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили