63 нелегални имигранти са задържани на борда на българска яхта в района на Шабла

imigranti„Малко изморен се чувствам. То просто нямаше как да спя – постоянно в напрежение, в стрес, че нещо ще се случи. Виждаш нещата, че са лъжливи… Могат да ти клъцнат и главата за тези пари. Говорят за по 2000 – 3000 евро на човек, които е трябвало да бъдат дадени на контрабандистите, за да се качи”. Това заяви пред „Блиц“ шкиперът на яхтата, която бе открадната от двама турци, а впоследствие за задържана край нос Шабла с 63-има нелегални емигранти на борда и турчин, който я е управлява, без да има капитанско право.

Капитанът Стоян Стоянов потеглил с плавателния съд на LZ Yachting, модел Bavaria 33 Cruiser, само с двамата турци на борда. Яхтата те наели за чартър от туристическата фирма „Евъргрийн“, като дестинацията била Варна – Истанбул – Варна. Потеглили в четвъртък към Турция и акостирали на пристанище Ениада. „Малко ни направиха на маймуни – лъжат, бавят нещата, отделиха ме мен…”, разказва Стоянов. С мотив, че има някакви формални пречки по оправянето на документите и те се бавят, турците наели стаи в хотел. В петък българският капитан разбрал, че нещо не е наред и като проверил дали те са си в стаите, установил, че са опразнени, а яхтата я няма. Тогава уведомил за плячкосването на плавателния съд колегите си в България, а те от своя страна казали на собственика на яхтата.

Подозира се, че по всяка вероятност двамата турци са имали някаква договорка с някой от граничните на Ениада, защото успели безпроблемно да си вземат документите и да потеглят с яхтата. Те натоварили нелегалните емигранти и наели капитан-менте, също турчин, който трябвало да ги превози до Румънско.

„Яхтата е била засечена вчера в български териториални води от интегрираната система за наблюдение и защита на черноморската граница. На няколко пъти са направени опити за свързване с екипажа с цел идентификацията му. Екипажът обаче е отказвал връзка”, обясни говорителката на „Гранична полиция” Лора Любенова. И добави, че към 14,20 часа е подаден сигнал, че явно има нещо нередно и яхтата трябва да бъде проверена. Тогава гранично-полицейски кораб, който е бил дежурен, се е отправил към мястото, където е бил установен плавателният съд. „Бил е спрян на около 8 морски мили, югоизточно от нос Шабла. Извършената е гранична проверка установила, че на борда има 63-ма нелегални емигранти и капитан, турски гражданин, който е бил неправоспособен”, разясни Любенова.

Турчинът е задържан и се разпитва, а с емигрантите са започнати задължителните действия на идентификация. Това се прави, тъй като макар те да притежават документи, че са сирийци и афганистанци, има сериозна вероятност паспортите да са фалшиви и да са примерно пакистанци – нещо, което често се случва.

Важно е да се подчертае, че нелегалните емигранти и ментето-капитан на практика са били спасени от граничарите от сигурна смърт. Те са бедствали в морето със скъсани платна, без храна, без вода.

„Не знам дали е било бедствено, но действително платната са били скъсани и предвид атмосферните условия, със сигурност е щяло да стане в един последващ етап”, коментира Лора Любенова.

Тя добави, че по всяка вероятност една част от заловените нелегални емигранти ще подадат молби за предоставяне на статут на бежанци, които ще бъдат разгледани. Дотогава, при всички положения, емигрантите ще бъдат откарани в разпределителния център в Елхово.

Maritime.bg – България

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията