Съвременните български роби на корабите на Арго Меритайм

Скандалите с корабите на Арго Меритайм продължават, а изход от ситуацията не се вижда.  Държавата не може да помогне с нищо, а и няма международна структура, която да се е заела със случая.

За робството в нов формат, разказа един от потърпевшите моряци – Едуард Тавитян, който успява да избяга от поробителите Арго Меритайм.

Роби – приятели
Два вида са моряците работещи за Станчо Савов. Едните са пратени от други дружества, благодарение на приятелските отношения, които Савов има с тях. Другата част от моряците, както и нашият гост са подлъгали се моряци. Пенсионери или болни, които нямат друг избор са робите на Савов. „Империята“ му продължава да затъва, повличайки след себе си десетки български семейства.

Съучастници?
Сред екипажите на Савов се мълви, че капитаните и главните механици са „в схемата“. Дали това твърдение е вярно, никога няма да разберем, но изпълнителският състав на „Сийуинд“ е на мнение, че това е факт. Едно от доказателствата, според освободителите се е зареждането с вода на рейда пред Форталеза. Точно на този рейд главният механик забранил на Тавитян да слиза. Освен това на „бегълците“ било съобщено, че ще бъдат задържани от полицията, ако си позволят да напуснат „Сийуинд“. Избягалите имат съмнение, че капитанът и главният механик получават своите заплати за сметка на другите, парите си те прибират и заради убеждаването на останалите моряци да останат. Освен това на борда на „Сийуинд“ се носи слух, че именно главният механик има някаква собственост в „империята“ на Савов. Моряците се чудят как 74-годишният капитан може да играе двойна игра, но явно техните съмнения имат основание. Пред тях той заявил, че всеки трябва да се оправя сам.

Корабът
Корабът-затвор „Сийуинд“ е в такова техническо състояние, че моряците са с впечатление, че някой иска той да потъне. Само спасителната лодка била в изправност. Какво ще се случи със „Сийуинд“ ако попадне в буря – никой не иска да си представи. Съдът е ужасно обрасъл, движи се максимално с 3 възла, а при последния преход с разместен товар. Главната машина е за скрап, рулевото се пълни с вода, валът е изкривен, баластните и горивните танкове са пробити, агрегатите не стават за нищо – в тази обстановка и без заплати робите трябва да изпълняват отговорно и професионално задълженията си. Изглежда обаче, че българите са свикнали да са поробени. На борда не е имало напрежение, коментира Тавитян.

Два варела и дъска 
Робството приключва за един от моряците на борда с два варела и дъска, превърнати в сал. Салът е спуснат, а всички моряци стоят и гледат как техният колега плава към свободата. Въпреки ситуацията моряците мислели, че беглецът е луд. „Луд не е този, който бяга със сал, луди са тези, които останаха“, сигурен е Тавитян.

По пейките
Бегълците успяват да се доберат до брега с лодка осигурила провизии за няколко седмици. Немили-недраги те приспиват по пейки. Подкрепа им осигурява харбър-мастърът на порт Форталеза, който плаща билетите им до България. Последният им съобщава, че най-вероятно корабът ще бъде задържан, а ако Савов не плати дължимите суми, корабът ще бъде продаден.

Без украинци
Украинските моряци може вече да не робуват на Савов. Това е така, защото той бил задължен да плати на моряци от Украйна, под натиск на ITF. Родните моряци също се обърнали към организацията, като подписали декларации. Те обаче се съмняват, че това е бил инструмент в ръцете на офицерския състав, който по този начин уредил собствените си сметки със Славов.

Зад себе си Савов има силни играчи, щом още никой не е потърсил сметка за безчинствата му, смятат избягалите. Според тях Савов публично лъже, отклонявайки отговорността си към офицерския състав, отклонявайки отговорността си чрез случайни събития, а никой не пита защо винаги проблемите се случват точно с тази фирма. 

Телефонни договорки
По информация на избягалите моряци, Станчо Савов частно се разбирал с всеки от моряците. Обажда ти се и се договаряте, че ще ти плати на определена дата, после те моли да не споделяш с останалите, а накрая естествено не плаща, коментираха потърпевшите. В този порочен кръг са въвлечени всички от екипажа, всеки се надява, че ще получи пари, но уви. Така освободителите се моряци стигнали до решението за бягство. „Ако всички бяхме заедно, щях да остана“, заяви Тавитян.

Сцени 
Без да почука, Тавитян влиза в кабината на боцмана. Там той го открива плачейки вторачил поглед в снимката на семейството си в ръка.

„Вечер всички се прибираха по кабините и оставаха с мислите си… Избягах за да не оставя детето си да расте само. „, завърши Тавитян.

maritime.port.bg – България

Последни новини

Последни новини

Секретен доклад във Великобритания: 55 китайски подводничари загинаха при инцидент

Най-малко 55 китайски подводничари са загинали на борда на подводница, твърдят медии във Великобритания, които цитират секретен доклад на Кралските Военноморски сили.

Бургас посреща MedCruise

Бургас ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища – MedCruise. Асамблеята ще се проведе в периода 10 - 13 октомври

ДФЗ изплати над 2,7 млн. лева на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014–2020

Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция (ДФЗ – РА) изплати през септември 2 702 599,59  лв. на бенефициери по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.