Диян Димов е новият стар изпълнителен директор на Пристанище Бургас

Пристанище Бургас / Снимка: maritime.bg
Пристанище Бургас / Снимка: maritime.bg

Диян Димов не е директор на бургаското пристанище. Все още аз изпълнявам тази длъжност. Това каза все още заемащият поста си Николай Тишев, цитиран от БургасНюз. Той призна, че е имал вчера среща с Димов, на която предишният директор е представил заповед за назначение. Но тя била за Борда на директорите, а не за изпълнителен директор. Бордът трябвало да се събере и вземе решение за назначението. Все пак Тишев очаквал днес заповедта от София, като забавянето вероятно се дължало на техническа грешка.

Той призна, че е очаквал уволнението си. При посещението си в Бургас преди дни министър Николина Ангелкова не коментирала темата. Според него не било работа на служебно правителство да прави такива рокади. „Разговори с Димов не сме водили. Само се поздравихме. Според мен целта за назначението му е ясна. Това е работещо пристанище, хората година и половина водиха битка да го запазят, защото осигурява работа на 250 семейства, включително и последната сесия на общинския съвет. Диян Димов беше защитник на тезата, че от 1 до 4 корабно място да минат към общината и да им се прекрати дейността. Най-вероятно няма да се тръгне веднага в тази посока, защото никой няма да тръгне да прави резки движения до 5 октомври, но това се осъзнава в пристанището“, коментира той. Според него сега на пристанището има напрежение и страх сред работещите, което се усещало.

Тишев коментира и информацията, че при неговото управление приходите на пристанището намалели. „Това не е така. Първо печалбата е въпрос на счетоводни сметки. Миналата година можехме и на 10 млн да приключим, а приключихме на 4,5, защото искахме да останат повече пари за работниците, а не на друго място. Целта ни беше пристанището да бъде финансово стабилно. Миналата година платихме 3,5 млн. на държавата. Задълженията към към държавата намаляха, а бяха 11 милиона. По мое време нямаше и съкращения на работници“, сподели той.

В телефонен разговор Диян Димов потвърди, че му е връчена заповед. С днешна дата той встъпва в длъжност. „Няма да правя никакви кадрови промени. Ще работя със същия състав“, обяви пред наш репортер Димов. Той сподели, че се дори и късно днес ще има среща с Тишев, за да приеме поста от него. „Техническата част по предаване и приемане на поста очаквам да стане днес и то в добрия тон, какъвто беше преди година, когато бях на мястото на колегата“.

На въпрос дали ще прави ревизия, Димов беше категоричен, че му е нужен само един час, за да разбере какво е финансовото състояние на порта. „25 години анализиране, планиране и активна работа в пристанището са ми помогнали да стигна до това, само час поглед върху финансите да знам дали състоянието е добро или не. Не вярвам, че за година всичко натрупано преди това ще е разходвано. Следя процесите внимателно“, допълни Димов.

Новият шеф на пристанището обаче се безпокои от някои мерки, предприети от кабинета „Орешарски“ по отношение на порта. „Безпокоят ме единствено последните 6 месеца. По-точно официалната информация, че печалбата на пристанището за полугодието възлиза само на 96  000 лева. Няма как тази цифра да е толкова ниска, при положение че портът оперира от първо до 13-то корабни места. Дано има финансови операции, оправдаващи тази ниска печалба“. Димов предположи като евентуални причини прехвърлянето на средства към японския заем и „трагичното отнемане на 3.5 млн.лв. от разплащателната сметка с постановление на МС на 18.12.2013 год. Никога в над 100-годишната история на пристанището не е имало такъв държавен акт, при който без счетоводна аргументация да се отнемат тези средства. Работниците не знаят за това. Тези сума от 3.5 млн. лв. беше за техника и подобряване работата в зоната“, каза Димов.

Maritime.bg – Курс

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет

Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет. Това заяви в "Денят започва" началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Ако майор Валентин