4,3 млн. лв междинно плащане получи рибарското пристанище Сарафово

ribarsko-pristanishte-sarafovoРазплащателната агенция към ДФЗ преведе на Община Бургас субсидия в размер на близо 4,360 млн. лв. Средствата, които са междинно плащане за инвестиционен проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” (ОПРСР) 2007-2013 г., са за модернизацията на рибарското пристанище в Сарафово. Финансовата помощ е по Мярка 3.3 „Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки”. Проектът се реализира на два етапа. Общата стойност на субсидията по него е в размер на над 9,600 млн. лева и представлява 100% от одобрените инвестиционни разходи.

Изграждането на модерно рибарско пристанище на територията на община Бургас ще повиши контрола и ще ограничи нерегламентираните риболовни дейности. Проектът предвижда и създаването на рибна борса, на която рибарите ще могат директно да реализират улова. Така крайният потребител ще купува прясна риба без участието на прекупвачи, което ще наложи регулация и прозрачност на пазара. В следствие на модернизацията, пристанището ще предлага ток, вода и интернет до всяко корабно място, което ще улесни инсталирането и използването на модерно корабно оборудване. Пристанището ще предоставя необходимите условия и за съхранението на улова на борда на риболовните кораби.

Проектът за реконструкция и модернизация на рибарско пристанище в Сарафово има за цел достигане на адекватен на нуждите капацитет за безопасно приставане, престояване и обслужване на рибарски кораби и осигуряване на ефективно, безопасно и хигиенично оборудване за разтоварване и временно съхраняване на уловите, както и за подобряване на работните условия, се казва в съобщение на ДФЗ.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент