Пет фирми и две физически лица се борят за „Петър Берон“

petyr-beron-motoren-korabПет фирми и две физически лица са закупили тръжна документация за покупката на учебната плаваща база „Петър Берон“. Това съобщиха от Български морски квалификационен център пред Maritime.bg.

Три от юридическите лица са от република Турция, а останалите са български компании. Вероятно турските фирми са режища.

Търгът за кораба ще започне утре.  Maritime.bg припомня, че наддаването ще започне от 555 555,55 щ. долара.

Стъпката за наддаване ще бъде 5555,55 щ. долара. Процедурата ще бъде с тайно наддаване и открито заседание.

Желаещите да участват ще внесат депозит в размер на 275 000 щ. долара.

От БМКЦ изискват участниците да докажат възможностите си да осигурят безопасното провлачване /буксировка/ на “ПЕТЪР БЕРОН” и да изпълнят всички изисквания за осигуряване на непотопяемостта и предотвратяване на замърсяването на морската среда.

„ПЕТЪР БЕРОН” е дълъг 139,26 метра, широчината му е 18,02 метра, а максималното газене  – 8,26 метра. Разстоянието между кила и топа на фок-мачтата е 39,30 метра. Максималната скорост, която развива под български флаг е 13,5 възла, а екипажът му (като товарен кораб) е от 36 души. Главният двигател е двутактов петцилиндров дизел Doxford, построен в Sunderland с мощност 6250 к.с. при 112 оборота в минута.

Съдът е построен от Joseph L. Thompson & Co, Sunderland, Англия. На вода е спуснат на 4 септември 1948 г. Първото му име е BRANDANGER. Бил е собственост на базираната в Норвегия Westfal-Larsen & Co. AS.

Maritime.bg – Курс

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва