Американски кораб отрки огън по ирански съд в Персийския залив

376699_Persian-GulfКораб на Бреговата охрана на САЩ е открил огън по ирански съд в Персийския залив, предаде телевизия CBS, позовавайки се на официалния представител на 5-и флот на ВМС на САЩ Кевин Стивънс, предаде Фокус.

Инцидентът е станал в 11.30 часа местно време. По информация на Стивънс, вниманието на моряците от патрулния кораб на Бреговата охрана на САЩ „Мономия”, намираща се в залива, където участва в рутинна операция за обезпечаването на сигурността, е било привлечено от подозрителната активност на ирански съд.

Скоро след установяване на първоначален контакт с иранския кораб, неговият капитан е прекъснал връзката с екипажа на „Мономия”. След това американските военни моряци са изпратили към кораба малък катер. По думите на представителят на ВМС на САЩ,те са стани свидетели как зареждат оръдията на борда на кораба. След това американският кораб е открил стрелба с цел самоотбрана.

„Екипажът на иранския съд демонстрира враждебни намерения”, заяви Стивънс и уточни, че американският кораб е отбелязал само един изстрел, като подчерта, че тази мярка е изключително от съображения за сигурност.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев, БМФ: Строим агресивно нови кораби, планираме влизане на нови пазари

К.д.п. Александър Калчев е роден на 11 юни 1975 г. във Варна. От най-ранна детска възраст започва активно да се занимава с ветроходен спорт, а по-късно завършва с отличие