Американски кораб отрки огън по ирански съд в Персийския залив

376699_Persian-GulfКораб на Бреговата охрана на САЩ е открил огън по ирански съд в Персийския залив, предаде телевизия CBS, позовавайки се на официалния представител на 5-и флот на ВМС на САЩ Кевин Стивънс, предаде Фокус.

Инцидентът е станал в 11.30 часа местно време. По информация на Стивънс, вниманието на моряците от патрулния кораб на Бреговата охрана на САЩ „Мономия”, намираща се в залива, където участва в рутинна операция за обезпечаването на сигурността, е било привлечено от подозрителната активност на ирански съд.

Скоро след установяване на първоначален контакт с иранския кораб, неговият капитан е прекъснал връзката с екипажа на „Мономия”. След това американските военни моряци са изпратили към кораба малък катер. По думите на представителят на ВМС на САЩ,те са стани свидетели как зареждат оръдията на борда на кораба. След това американският кораб е открил стрелба с цел самоотбрана.

„Екипажът на иранския съд демонстрира враждебни намерения”, заяви Стивънс и уточни, че американският кораб е отбелязал само един изстрел, като подчерта, че тази мярка е изключително от съображения за сигурност.

Maritime.bg – Свят / ВМС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва