Риболовците искат да се разреши уловът на делфини

delfiniРиболовците по Черноморието обявиха война на делфините. Те твърдят, че популацията на морските бозайници е толкова голяма, че нанася вреди не само на тях, но унищожава рибата. Смятат, че държавата трябва да се намеси и да определи квота за улов на делфини, като по този начин ще се извърши санитарно прочистване на водите, пише вестник „Преса“.

„Те са вълците в морето. Както хищниците в гората изяждат малките зайчета и сърнета, така и делфинът изяжда всички по-надолу от него от веригата“, заявява Георги Пейчев, председател на рибарската група „Царево – Приморско – Созопол“. „Изходът е селекция. Ако не се вземат мерки, много хора ще забравят вкуса на черноморската риба“, категоричен е той.

„Не делфините, а хората изяждат рибата от морето“, коментира проф. д-р Атанас Палазов, директор на Института по океанология „Фритьоф Нансен“ към БАН във Вар­на. Според него трудно някой специалист към момента би се съгласил с думите на рибарите за увеличена популация на китоподобните. Той е категоричен, че няма точна информация за броя на делфините в Черно море. Националното изследване още не е започнало. Така че към момента се спекулира с данните, обясни проф. Палазов.

В нашата акватория се срещат три вида делфини – афалата, обикновеният делфин и муткурът. Рибарите търсят причина за количествата на улова, но няма доказателства, че точно делфините са виновни, допълни той. По думите му само човек, който никога през живота си не е докосвал мрежа, може да повярва, че морските бозайници я късат. Тя можела да се среже само с трион. Според него делфините загиват оплетени в рибарските мрежи. У нас този вид китоподобни са обявени за застрашен вид и са вписани в Червената книга на България. Животните са защитени и уловът им е абсолютно забранен.

И трите вида черноморски делфини са критично застрашени, популациите им са близо до екологичния минимум и всяка намеса в естественото им състояние ги поставя на ръба на оцеляването. Това заяви Спас Узунов, консервационен експерт във фондация „Биоразнообразие“. Той е категоричен, че „в XXI век избиването им е несъвместимо със съвременните социални и морални процеси“.

Между 500 000 и 700 000 са делфините в Черно море. Това са все още неофициалните данни от неприключило изследване, извършено от организацията АКОБАМС (Международно споразумение по въпроса за делфините в Черно, Средиземно и прилежащите им морета), съобщи координаторът от България гл. ас. Константин Михайлов от Института по рибни ресурси във Варна.

Изследването е извършено чрез проследяване от яхта и самолет през лятото. Делфините са били наблюдавани само в икономическата морска зона на България, Румъния и Украйна. Нужни са изследвания и в други акватории. Трябва да се огледа и през други сезони заради хранителния режим на китоподобните, поясни Михайлов. Най-големият видян пасаж бил от 20 делфина. Относно популацията на морските бозайници той даде сравнение с изследване, извършено от Института по рибни ресурси през 60-те години на ХХ век. Тогава от самолет са били забелязвани стада от 500, 700, дори и от 1200 делфина.

Maritime.bg – Рибарство

Последни новини

Последни новини

Проф. Боян Медникаров: Световното признание на ВВМУ ни мотивира и за наградата „Питагор“

Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров Колективната награда „Питагор“, която ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ получи на 24 май, е за успешен трансфер на научни резултати в

Морето прие адмирал Иван Добрев

На 15 юни 2021 г., последното желание на адмирал от запаса Иван Добрев – „да го приеме морето”, беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се