Франция няма да достави бойния кораб „Мистрал“ на Русия

mistralВ момента няма подходящи условия за планираната за октомври доставка от Франция на Русия на първия хеликоптероносач „Мистрал“, съобщи френското президентство, обяснявайки решението си с кризата в Украйна, предадоха световните осведомителни агенции.

Въпреки перспективата за прекратяване на огъня, което предстои да се потвърди и приложи, към днешна дата няма условия за извършване на доставката, се казва в изявление на френското президентство.

Съобщението бе направено след заседание на френския Съвет по въпросите на отбраната и ден преди срещата на върха на НАТО в Уелс.

Френското президентство определи боевете в Украйна като тежки и заяви, че последните действия на Русия в Източна Украйна подкопават основите на сигурността в Европа.

Досега френските власти, които са подложени на силен натиск от САЩ и Великобритания да отложат доставката на кораба, твърдяха, че хеликоптероносачът „Владивосток“, клас „Мистрал“, ще бъде доставен на Русия в края на октомври, както е планирано.

Няколко часа преди да бъде оповестено днешното решение САЩ отново разкритикуваха подготвяната доставка на кораба. „Тази продажба не е добре дошла предвид ставащото в тази част на света“, заяви постоянният представител на САЩ в ЕС Антъни Гарднър в Европейския парламент.

През последните месеци Великобритания и САЩ, включително президентът Барак Обама, неведнъж казваха, че е неуместно да бъде предаден на Русия бойният кораб от този клас,

който се строи във Франция.

Франция отхвърляше тези критики с аргумента, че подписаните и платени договори се спазват. Подписаният през 2011 г. френско-руски договор предвижда доставката на Москва на два хеликоптероносача клас „Мистрал“ – „Владивосток“ и „Севастопол“ за 1,2 милиард евро.

В средата на август руската държавна оръжейна фирма „Рособоронекспорт“ заяви, че Москва е предвидила „крайното плащане“ да бъде извършено едва при получаването на втория кораб, чиято доставка е планирана за ноември 2015 г.

Руското министерство на отбраната не вижда особена трагедия във възможния отказ на Франция да изпълни договора за доставка на Русия на хеликоптероносач тип „Мистрал“,

заяви руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов.

„Министерството на отбраната не вижда в това особена трагедия, макар че, разбира се, това е неприятно и поражда определено напрежение във взаимодействията с френските партньори, но отказът от този договор за нас няма да е трагедия по отношение на превъоръжаването и изпълнението на държавната програма за въоръжаване“, каза той.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Откриха изложба за годишнината на ВМС, наградиха победителите във флотската спартакиада (галерия)

На 5 август във Военноморския музей беше открита изложба „Творчество и пропаганда във флота в годините на студената война“ по случай 142-та годишнина от създаването на

Финансов експерт е предложеният за генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“

Финансов експерт е предложеният за нов генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура". Роденият през 1981 г. Добромир Янев е завършил Икономическия техникум в Бургас, а

Празник на флота в Русе (галерия)

От град Русе започнаха празненствата по случай 142-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Заместник-командирът на Военноморските сили