НАТО събра 7 военни кораба за учение в Черно море

0natoСедем бойни кораба на НАТО се намират в момента в Черно море, като шест от тях участват в започналите днес международни учения „Сий Бриз – 2014“, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки неназован военно-дипломатически източник.

Той напомни, че през последните няколко дни в Черно море навлязоха 4 кораба на НАТО, които не принадлежат на крайбрежни държави – американският ескадрен минононесц „Рос“, френският корвет „Командант Биро“, канадската и италианската фрегати „Торонто“ и „Алмиранте Хуан де Бурбон“.

В Черно море според същия източник освен това се намират турската и румънската фрегати „Арудж Раис“ и „Крал Фердинанд“, а вчера навлезе още един натовски кораб – турският корвет „Бююкада“. Именно той ще участва в ученията на алианса, а фрегатата „Арудж Раис“ няма да участва.

От украинското военно министерство съобщиха днес, че ученията „Сий бриз-2014“ се провеждат в северозападната част на Черно море, като целта им е да се отработи организирането на зона за безопасно корабоплаване в кризисен район. Ученията са в рамките на програмата за двустранно сътрудничество между военните министерства на Украйна и САЩ и плана за 2014 г.

Те се организират и в съответствие с програмата „Партньорство за мир“, затова за участие в тях традиционно са поканени редица страни, отбелязва украинското военно ведомство.

От украинска страна в тях ще участват 5 кораба и снабдителни съдове и два кораба от граничната служба на страната. Тази година ученията не предвиждат влизането на чуждестранни бойни кораби в украински пристанища. Според военно-дипломатическия източник на ИТАР-ТАСС обаче е възможно натовски кораби да влязат в пристанищата Одеса и Констанца.

Руската агенция припомня, че съгласно конвенцията от Монтрьо военни кораби на нечерноморски държави не могат да се намират в Черно море по-дълго от 21 дни, като общата им водоизместимост не трябва да превишава 30 хил. тона. Общата водоизместимост на 4-те американски, френски, канадски и испански кораба, намиращи се сега в Черно море, не надхвърля 22 000 т.

Maritime.bg – ВМС

Последни новини

Последни новини

Намалял е броят на инцидентите в морската индустрия за последното десетилетие

Новите дигитални системи и подобрените технологии при строителството на плавателни съдове, строгият регулаторен надзор и подобрената култура на безопасност са допринесли за

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент